En el torn de preguntes del ple del Parlament, Aguiló ha recordat que poc després que el Govern del PP prengués possessió es va saber que les Balears tenien un dèficit públic pressupostari del 2,1%, a 30 de juny, i ha explicat l'estimació que va fer llavors l'Executiu: "És fàcil multiplicar per dos, perquè era a meitat de l'any, i arribar al 4,2% a final de l'any".
"Aquesta seria la trajectòria normal si no haguéssim fet gens i haguéssim estat de braços creuats el que ens hagués portat a un 4,2% però la realitat és que en aquest moment el dèficit pressupostari el tancarem entorn del 2,7%, encara que després caldrà, afegir empreses públiques," ha detallat.
Aguiló ha defensat que la reducció del dèficit és una prioritat per al Govern i requereix "complir rigorosament la partides assignades" en els pressuposts de la comunitat per a 2012.
El vicepresident considera que en l'actual Govern els seus gestors "saben de la necessitat vital de complir aquest objectiu" en el que ja han començat a treballar en els set mesos que porten en l'executiu, en reduir la despesa innecessària per centrar-se "en l'essencial".
"Hem fet passos importants que ens han d'animar a seguir en aquesta direcció. No podem caure en la fatiga, hem de continuar pensant que aquest és l'objectiu principal per aconseguir la reactivació econòmica i la creació d'ocupació sòlida real i amb perspectives de futur", ha defensat Aguiló.
Ha clos la seva intervenció advertint del treball que queda per davant: "Estam posant les bases i anam per bon camí encara que queda molt per fer".
Un pla per internacionalitzar societats
Així mateix, i amb l'objectiu del creixement de rerefons, el vicepresident econòmic ha fet l'anunci avui que el Govern presentarà "en breu" un pla per afavorir la internacionalització d'empreses que permetrà "fer els canvis necessaris" per a que les societats illenques "siguin competitives".
"Necessitam que les empreses surtin a l'exterior i necessitaran una mà de l'administració", ha defensat Aguiló en resposta a una pregunta en el ple del Parlament, per justificar l'esmentat pla d'internacionalització, que ha dit que es presentarà pròximament.
El pla d'internacionalització d'empreses, que el Govern elabora en col·laboració amb l'Institut de Comerç Exterior (ICEX), les cambres de comerç i altres institucions econòmiques, té l'objectiu que "les empreses balears siguin competitives i fortes no sols als mercats locals", ha afirmat el vicepresident.
Segons l'opinió d'Aguiló, la normativa ha d'ajudar a les empreses a fer els canvis necessaris per ser competitives en l'actual context de demanda deprimida.
"El sector exterior és el fort i ens pot ajudar a sortir de la crisi i per això estam donant els passos necessaris per presentar aquest pla en un període de temps molt breu que ens ha de donar una sortida a l'exterior, que farà més fortes les nostres empreses i al conjunt de l'economia", ha dit Aguiló.
Aquest pla forma part de l'impuls a la iniciativa privada iniciat pel Govern, que és complementari a la reestructuració del sector públic perquè les seves despeses siguin únicament les essencials.
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No percep que la gestió del senyor Joseignacio sigui excessivament brillant. Em conformaria que ens digués què ens va costar el Consell de Govern de Felanitx i l'estada a Lluc.O potser no ho sap? Convé que no perdi el contacte amb la seva feina universitària, perquè ben aviat hi haurà canvi de govern. La gestió d'aquest govern del pp és nefasta.
Efectivament, Tià. Tens tota la raó. No fa falta ser un cervell privilegiat per veure-ho.
Perden el temps amb declaracions, propostes, promeses,... però no fan res perquè, en realitat, no saben què han de fer per crear ocupació. Per això se'n van a Lluc o a Felanitx, per distreure el personal, i per això ataquen el català, per omplir els mitjans de comunicació de falsa polèmica que distregui l'atenció dels problemes econòmics que són incapaços de resoldre. I qui dia passa anys empeny.
Amb el psoE o amb el pp, dèficit assegurat per a les Illes Balears. Els imposts que pagam tant empresaris com treballadors se'n van fora per mantenir altres comunitats. Són partits que miren per interessos que no beneficien aquesta terra. Si triam això, tendrem això.
en Joséignasio mai ha sabut de números... i els que té al seu equip, tampoc...
Si jo, personalment, tenc un dèficit fort, no hi ha dubte que, si em pos a no pagar els meus creditors, el meu dèficit es reduirà.
I quina empresa balear és capaç d'internacionalitzar-se? Melchor Mascaró? Sampol? Pastor? Les constructores estan esgotades. Hotelers? Ja ho són, d'internacionals. (Melià, Ibersotar...)
a canvi de què? de retallades aqui i allà sense tenir en compte els serveis bàsics? Per què en lloc de mirar per on es poden retallar despeses no miren per on es poden obtenir més ingressos per a mantenir la qualitat dels serveis? Quin pla d'internacionalització de les empreses pot fer si per a ells el turisme és el sector prioritari? Com poden dir això quan retallen els ajuts de la DO Mallorca i a la agricultura ecològica? Però si enlloc de promocionar el formatge de Menorca el que fan es ensorrar-lo.
No s'ho creuen ni ells, per amor de Déu!