Segons el coordinador, Tomeu Martí, l'OCB ha engegat una campanya per fer socis nous que ja n'ha aplegat devers 600 en tres mesos. D'altra banda, però, l'entitat s'ha vist obligada a retallar la seva estructura. Si l'any passat tenia catorze treballadors contractats, enguany tan sols n'hi quedaran quatre.
Martí explica que la direcció s'ha vist obligada a prendre aquestes mesures perquè entre el Govern, els consells i els ajuntaments els deuen prop de mig milió d'euros. Davant d'aquest deute, avisa que, "com qualsevol altre proveïdor", duran les institucions als tribunals si continuen sense pagar. Però a això cal sumar-hi una subvenció de 130.000 euros que el Consell de Mallorca ja havia aprovat i que va suspendre quan les activitats ja s'havien fet i just faltava pagar-les.
Tot plegat deixa l'OCB en una situació complicada però que no l'aturarà, assegura Martí. Can Alcover, per exemple, continuarà obert i realitzant activitats, que sobretot prepara el voluntariat. De fet, el coordinador assegura que, malgrat la reducció de la part professional, a partir d'aquí es plantegen "com créixer". Les feines que segur que prosseguiran en mans de treballadors contractats són les relacionades amb l'administració i la gestió. "Són funcions que requereixen seguiment i continuïtat, de manera que difícilment les poden dur a terme just voluntaris", admet Martí.
Les oficines de l'OCB també continuaran obertes tot el dia, encara que canviaran de lloc. Ara són al carrer Pare Bartomeu Pou, però és previst que aviat es traslladin a un local situat devora de la plaça de Toros. Martí explica que els faran un "preu especial" pel lloguer, precisament, com una aportació per garantir la feina de l'entitat. "Era una oferta difícilment millorable", reconeix, i manté el silenci sobre les característiques i la situació exacta de la nova seu.
Precisament la direcció de l'OCB confia en la feina i les aportacions dels seus membres i dels simpatitzants per tirar endavant, tal com s'ha fet fins ara. Martí constata que hi ha hagut un augment de voluntaris, en part per la campanya per fer socis nous, en part "perquè ara cal més que mai".
El coordinador de l'OCB preveu una etapa fosca, entre la crisi econòmica i les previsibles males relacions amb les institucions governades pel PP. "Potser ara no arribam al nivell de fa uns anys, però l'Obra continuarà sent una entitat molt potent", avisa Martí. "No deixarem de lluitar", afegeix.
68 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
AI, Déu méu d'incultura! senyor. Sí, en Tomeu Martí viu com un nou ric, el president té un xaletarro de collons de mico, i noltros MAI hem estat catalans. Ai, si Ramon Llull aixecàs el cap, es voldria tornar a morir Ja és que hi ha llibertat d'expressió, però me deman: per què punyetes gonelles i foresterets llegeixen aquest diari i els nostres comentaris si tanta ràbia els feim. L'Obra no morirà mai, ni la nostra llengua tothom mentre existim persones amb una mica de seny i estimació cap a la nostra cultura!
Trist que taxeu un comentari per el simple fet de no estar escrit amb el nostre codi ;) El he traduït i esper que deixeu que es difongui aquest comentari :) L'AJUNTAMENT de Palma presidit per l'alcaldessa Aina Calvo ha pres una decisió que té tots els aspectes de respondre a una política de compra de voluntats, alguna cosa al que ja ens tenen acostumats els polítics del Pacti amb la seva estratègia de subvencionar amb ajudes multimilionàries als nínxols electorals ideològicament més propers. Que Cort hagi concedit una paga extra de 110.000 euros a l'Obra Cultural Balear (OCB) ens sembla una irresponsabilitat, i més encara quan el grup amb més regidors de l'Ajuntament de Palma havia proposat destinar aquests diners a ajudes per a l'adquisició de llibres de text. Unes ajudes que després de diversos anys en vigor s'han mostrat insuficients per cobrir totes les demandes. La OCB ha convertit la normalització lingüística en un negoci bastant rentable que li ha permès a aquesta organització ampliar el seu àmbit d'influència i objectius cap a un activisme extrem a través d'organitzacions com els maulets. Les administracions que governen les institucions més importants de Balears -Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca i Govern balear entregan anualment més d'un milió d'euros a una organització a la qual mai se li ha demanat que rendís comptes amb els diners públics que maneja. Altressí és el fet que un dels càrrecs que més fons lliura a la OCB -la regidor de Cultura a aquesta organització. Un fet que sens dubte mereix ser investigat.
Gyhasthy rastuopouros o lo que es lo mismo foro cerrado
Elisa; Per això, si no tenim rès més a dir, posam poemes en Català per que hi hagi texts amb la nostra Llengua, i de passada llegim coses guapes.
martí: no s´aps que és una nació ? clar que els veïns es destornillen de riure,devant la teva ignorància.
Quería decir " que nos rebiente..", claro esta
Elisa corazón, y que calificativo pondrías tu a un cenutrio que afirma que los mallorquines son de nacionalidad catalana... Y aquellos que dicen que nos teniente España dentro del culo, ah no, eso no es insultar... Un beso guapa
Que no hi ha moderador? S'han d'eliminar els missatges de" flood", que inunden un fil amb collonades per a boicotejar-lo. També hi ha insults de l'estil "subnormal" que sobren (tot i que de fet serveixen per a posar en evidència el nivell intel·lectual i moral de l'autor).
LES ROSES RECORDADES Recordes com ens duien aquelles mans les roses de Sant Jordi, la vella claror d'abril ? Plovia a poc a poc. Nosaltres, amb gran tedi, darrera la finestra, miràvem, potser malalts, la vida del carrer. Aleshores ella venia, sempre olorosa, benigna, amb les flors, i tancava fora, lluny, la sofrença del pobre drac, i deia molt suament els nostres petits noms, i ens somreia. Salvador Espriu
Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en espanyol. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el castellà no és útil ni necessari.