TW
1

El Banco de Valencia ha sol·licitat de nou al Jutjat de Primera Instància número 10 de Palma que assenyali data per a la celebració de la subhasta pública de les tres finques amb què l'expresident del Govern, Jaume Matas, va garantir un préstec que l'entitat bancària li va concedir per fer front a la fiança penal de tres milions que li va ser imposada en el marc del cas Palma Arena, posteriorment rebaixada a 2,5 milions d'euros.

Es dóna la circumstància que la petició es produeix una setmana després que el Jutjat suspengués la licitació a petició de la pròpia entitat financera, que en l'actualitat es troba intervinguda pel Banc d'Espanya. D'aquesta forma, el Banco de Valencia ha presentat un nou escrit per sol·licitar la celebració de la subhasta, si bé la magistrada Isabel del Valle encara no s'ha pronunciat sobre això, segons han informat fonts jurídiques Europa Press.

I és que el principal imputat d'aquesta causa no ha abonat els més de quatre milions que deu a l'entitat bancària arran del préstec, de manera que el Jutjat haurà de treure a subhasta no solament el principal habitatge que Matas posseeix al casc antic de Palma, coneguda com 'palauet', sinó també un immoble que l'expresident del PP balear té a la Rambla a més d'un local ubicat al carrer de Sant Miquel.

Va ser el maig del passat any quan el banc va presentar una demanda d'execució hipotecària per la qual reclamava a l'excap de l'Executiu autonòmic, en un termini de trenta dies, els tres milions d'euros corresponents al préstec que li va concedir l'any passat perquè l'encausat fes efectiva la fiança -el pagament de la qual li va permetre eludir el seu ingrés en presó preventiva-, als quals se sumeixin més d'un milió d'euros pels interessos del crèdit i les despeses processals generades des de llavors.

Notícies relacionades

Un procediment que, tanmateix, no va únicament dirigit contra Matas sinó també contra la seva dona, Maite Areal, per ser copropietària del 'palauet', així com contra la mare de l'expresident, cotitular en el seu cas de l'immoble de Sant Miquel. Una vegada els béns patrimonials surtin a subhasta, qualsevol ciutadà podrà licitar per ells encara que en cas que mitjançant aquest procés no s'assoleixi la quantitat deguda, l'entitat bancària podria quedar-se amb els immobles en propietat per a la seva posterior venda.

El març de 2010, després de prendre-li declaració durant dos dies, el jutge Castro va imposar a Matas la fiança de tres milions d'euros en el marc del cas Palma Arena, una de les principals línies d'investigació del qual se centren al luxós tren de vida portat per l'encausat quan era màxim dirigent de la Comunitat Autònoma i que, d'acord a les indagacions, no es correspon amb els ingressos que obtenia com a president.

Els investigadors apunten d'aquesta forma a la relació de les elevades despeses de Matas amb la presumpta malversació d'aproximadament cinquanta milions d'euros durant l'execució del velòdrom palmesà (2005-2007). Uns fets que nega de forma taxativa l'expresident, que durant la seva declaració va manifestar que part dels diners que obtenia mensualment pel lloguer del local de Sant Miquel no el declarava, justificant així que pagàs a negre informe dels 400.000 euros que es van gastar en reformar el 'palauet' i negant haver rehabilitat l'habitatge amb fons públics.

Sobre Matas pesa a més una petició de vuit anys i mig de presó en el marc de la primera peça del cas que ha anat a judici -la número 2-, relacionada amb la contractació presumptivament irregular del periodista Antonio Alemany com a redactor dels discursos de l'expresident, així com amb les subvencions públiques que de forma fraudulenta hauria rebut de l'Executiu balear.