TW
1

El PP ha rebutjat avui en la reunió de la Diputació Permanent del Parlament que se celebri un ple extraordinari per tractar una proposició no de llei socialista en la que es demana que es garanteixi el dret de les dones a avortar a través del servei públic de salut.

Els populars han frenat la proposta per 9 vots a favor davant els 5 en contra dels diputats del PSIB-PSOE i del PSM-IniciativaVerds-ExM.

Durant la reunió d'aquest matí de la Diputació Permanent, el portaveu adjunt socialista i exconseller de Salut i Consum Vicenç Thomàs ha criticat el Govern per la seva improvisació i l'"alarma social" que ha generat després de decidir no renovar amb les clíniques privades els concerts que permetien les dones avortar sense necessitat de pagar la intervenció.

Thomàs ha denunciat que els hospitals de les Balears no disposen en aquests moments de cap protocol que garanteixi aquest dret i que, a partir d'ara, les dones que siguin enviades des del sistema públic a clíniques privades per avortar hauran de pagar de la seva butxaca el cost de l'operació que posteriorment li abonarà l'Ib-Salut.

El diputat ha recordat que la interrupció voluntària de l'embaràs és una prestació del sistema nacional de salut i ha insistit que a Balears, en aquests moments, s'està "vulnerant un dret bàsic" recollit en una llei i a dos decrets.

"Nosaltres no cream alarmisme i ja ens agradaria que l'Ib-Salut i el seu director gerent no el creassin", ha manifestat Thomàs, que ha declarat que a dia d'avui "moltes dones van d'un lloc a un altre" per aconseguir reunir els doblers suficients per poder exercir aquesta prestació sanitària.

El PP no ho troba justificat

La diputada adjunta del PP, Margalida Prohens, ha qualificat d'"injustificada" la petició dels socialistes perquè totes les dones que així ho desitgin i que compleixin amb els requisits poden avortar a dia d'avui a la xarxa hospitalària pública.

"La interrupció voluntària de l'embaràs està plenament garantida", ha sostingut la diputada popular, que ha tirat per cara a Thomàs que deixàs la Conselleria de Salut i Consum el juny de l'any passat amb un dèficit superior als 500 milions d'euros, la qual cosa ha obligat l'actual govern autonòmic a aplicar retallades.

Tan sols en 5 mesos el Govern ha estalviat 40 milions d'euros, mentre que el final dels concerts amb les clíniques privades que practiquen avortaments suposa un estalvi anual d'1 milió i de 14 milions amb la xarxa d'hospitals privats.

També ha assenyalat que l'Ib-Salut sols derivarà dones a clíniques privades amb caràcter extraordinari i que, en tot cas, assumirà el cost d'aquesta intervenció.

Prohens ha demanat a la posició que sigui "responsable", que no iniciïn "campanyes demagògiques" i que "deixin de costat els seus missatges alarmistes perquè no fan cap favor als ciutadans i entorpeixen la tasca del Govern".

També ha comentat que aquest assumpte es pot tractar per via ordinària en el Parlament ja que el nou període de sessions plenàries comença la pròxima setmana.

Les prestacions perillen segons Santiago

Per la seva part, la portaveu adjunta del PSM-IV-ExM, Fina Santiago, ha advertit que la "retallada" dels recursos econòmics de la sanitat té com a conseqüència directa la "retallada" en les prestacions que perceben els ciutadans i la qualitat de les mateixes.

"Comença a ser una indecència política -ha afirmat Santiago- que el Govern i el PP diguin que estan orgullosos d'estalviar a costa de la sanitat pública i de la salut dels ciutadans".

Conseqüència d'això, ha postil·lat, és l'augment de les llistes d'espera reconegut pel mateix president balear, José Ramón Bauzá, o el col·lapse de les urgències hospitalàries.

Sobre aquest assumpte, l'Institut de Política Familiar de Balears (IPFB) ha mostrat la seva satisfacció per la decisió de la Diputació Permanent i ha demanat als socialistes que retirin la seva iniciativa.