TW
0

La denunciant de la presumpta irregularitat d'un concurs valorat en un total de 417.600 euros que van ser adjudicats a l'empresari Jacinto Farrús, ha ratificat les seves acusacions davant la jutgessa d'instrucció del cas Voltor i ha assegurat sentir-se "burlada" per l'Institut de Turisme de les Balears (Inestur) en recriminar que, malgrat que la seva empresa va ser la millor valorada del concurs, aquest va ser finalment atorgat a una UTE integrada per dues mercantils pertanyents a Farrús.

Així ho ha posat de manifest davant la titular del Jutjat d'Instrucció número 10, Carmen Abrines, en una extensa compareixença en la qual ha relatat com la "manipulació" de la convocatòria pública la va dur a interposar una denúncia davant la Fiscalia amb la intenció de posar de manifest que l'objectiu de l'Inestur no era cap altre que beneficiar el conegut empresari balear i que la seva empresa, Cubic Asesoramiento Empresarial, havia resultat perjudicada per aquestes presumptes irregularitats.

De fet, l'excomptable d'Unió Mallorquina (UM) i exresponsable econòmic de l'Inestur, Álvaro Llompart, afirmà la passada setmana que Farrús es va endur aquest "suculent" concurs com a "compensació econòmica" després que aquesta convocatòria "s'inventàs en una reunió entre tres amics", malgrat que el projecte "no tenia ni cap ni peus".

Durant la seva declaració, Margalida Munar ha recordat que es va presentar a aquest concurs amb la pretensió de presentar un projecte de consultoria que va requerir d'una inversió de temps i doblers "altíssima", entorn dels 62.000 euros, ja que "durant el temps que treballàvem en ell no estàvem treballant en altres", a la qual cosa se sumaven "les despeses de l'aval, l'equip de despatx i de l'ajuda externa d'altres professionals del ram."

Tal com ha explicat, quan es va assabentar que THR i Tourin Consulting -administrades per Farrús- havien resultat guanyadores, es va enfadar "una mica" i va decidir demanar les explicacions oportunes en relació amb la valoració que des de l'Inestur s'havia fet del seu treball. "Ens van remetre l'informe detallat i vam poder veure coses que no eren correctes", ha asseverat Munar, qui llavors, ha puntualitzat, encara no sabia que a Cubic "se li havia donat un informe favorable perquè li fos adjudicat provisionalment el projecte".

Notícies relacionades

Va ser quan li va cridar un membre del seu equip, que li va comentar que la fórmula econòmica del concurs estava "mal aplicada", quan va procedir a recórrer el resultat perquè quedàs sense efecte l'adjudicació, mentre que des de l'Inestur "constantment es va defensar el treball dels seus tècnics", els qui presumptivament van alterar les valoracions per beneficiar Farrús. De fet, una representant de l'empresa pública, Magdalena Coll, li va transmetre després de la seva queixa que "era la que era i que la puntuació obtinguda per Cubic era la que apareixia".

"O a la UTE o a ningú"

"Des del punt de vista ètic i professional no podíem consentir que ocorregués una cosa així, ja que ens va arribar el missatge de què el projecte o se'l donaven a la UTE o no se'l donaven a ningú", ha incidit la denunciant, que ha recordat que va acudir a Fiscalia a denunciar aquesta presumpta irregularitat, respecte a la qual ha assegurat que "en cap moment no rebérem instruccions del fiscal del que havíem o no havíem de posar en la denúncia".

La declarant ha ressaltat així mateix que en un dels informes que li va remetre Coll de l'Inestur defensaven que prioritzaven tècnicament la proposta de THR perquè en el seu equip hi figurava Eulogio Bordas, "a qui consideraven president de l'OMT, cosa que no era veritat, com tampoc no estava en l'equip tècnic proposat per la UTE". Qui sí que hi estava, ha postil·lat, era la filla de Farrús, que "havia estudiat publicitat i només havia treballat en una empresa del seu pare", però la comparaven "amb professionals del sector turístic".

Finalment, l'administradora única de Cubic ha recordat que un dia abans de denunciar davant la Fiscalia va rebre una trucada d'un tècnic del seu equip per que l'havia anomenat el representant de THR a Palma i que "per la meva culpa els anaven a anul·lar el concurs".

La seva compareixença ha tingut lloc en el marc de la peça 10 del cas Voltor, que se centra en les adjudicacions presumptivament irregulars que va percebre Farrús de l'Administració, ja que no solament va rebre contractes de l'Inestur sinó també d'altres esferes del Govern, segons les indagacions del cas Voltor. De fet, l'empresari figura com a administrador o apoderat de 21 societats mentre que se'l relaciona amb unes altres 120 mercantils de les que ha format part.