TW
0

L'Audiència de Palma jutjarà el setembre l'exconseller d'Unió Mallorquina (UM) Miquel Nadal, que s'enfronta en una peça del cas Voltor a una petició fiscal de 4 anys i 4 mesos de presó per donar suposadament 13.080 euros de diners públics com a gratificació a un regidor del seu partit.

Nadal està acusat dels delictes de malversació i de prevaricació en el que serà el primer judici d'aquesta causa de presumpta corrupció, que investiga la desviació de diners en la legislatura 2007-2011 d'empreses públiques -principalment de l'Institut d'Estratègia Turística (Inestur)- dependents d'UM, partit que arran d'aquest escàndol va ser expulsat del poder pel PSOE.

En aquesta peça del cas també estan acusades unes altres quatre persones: el regidor de Sóller que suposadament va rebre el do, Bartomeu Plomer (1 any de presó); l'exdirector general de Promoció Turística Joan Sastre (2 anys i 2 mesos); l'exgerent d'Inestur Antoni Oliver (3 anys i 6 mesos) i l'exdirectora d'un centre dependent d'Inestur Lluïsa Tortella (3 anys).

La causa es basa en les declaracions de Plomer, que va afirmar davant de la jutgessa d'instrucció que va rebre els diners d'Inestur per realitzar un projecte de pantalles tàctils per al qual no se li va demanar que fes "res".

Va assegurar que va acudir a Nadal, llavors conseller balear de Turisme i en llibertat sota fiança per aquest cas, per fer-lo saber els treballs "molt extres" que estava fent en el seu ajuntament, davant del que l'exconseller li va dir que "li ho arreglaria" i, després d'un temps, va rebre 13.080 euros d'Inestur en el seu compte bancari.

En l'escrit d'acusació el fiscal afirma que Nadal va decidir "de manera arbitrària beneficiar amb fons públics" Plomer, amb qui mantenia una antiga amistat, per "serveis i col·laboracions prestades al si d'UM".

Notícies relacionades

El fiscal explica que el també expresident d'UM va fer les gestions necessàries perquè es pagàs a Plomer amb un contracte per treballs "innecessaris i inútils" que "no comportaven cap treball".

D'aquesta manera, "va convèncer i va ordenar" a Sastre perquè, conjuntament amb Oliver i Tortella, realitzassin els tràmits per a aquesta contractació fraudulenta, que es va pagar a Plomer el 30 d'abril de 2009, quan el treball el van realitzar empleades de l'Inestur sis mesos després, el 21 de desembre d'aquell any.

En concret, el projecte el va contractar el Centre d'Investigacions i Tecnologies Turístiques de les Illes Balears (CITTIB), dependent de l'Inestur i dirigit per Tortella, que al seu torn és la dona d'un nebot de l'expresidenta d'UM Maria Antònia Munar.

El treball consistia a elaborar un servei d'informació turística per a les pantalles tàctils de la Serra de Tramuntana i, segons el fiscal, el van realitzar diverses empleades de l'Inestur, ja que a més Plomer no tenia coneixements per fer-ho.

"Inestur no va acreditar en absolut que Bartolomé Plomer estigués en condicions legals de contractar amb l'Administració, ni que fos tècnicament capaç, ni que existís empresa o mercantil denominada 'Tomás Plomer Amengual' (a la que es va atorgar el contracte)", aferma l'escrit.

Per aquests fets, els cinc encausats seran jutjats els dies 3, 4 i 6 de setembre a la Secció Primera de l'Audiència de Palma, acusats dels delictes de malversació de fons públics i prevaricació.