Delgado s'ha reunit amb el comerciants i els veïns de la Platja de Palma. | T. Ayuga.

TW
1

La Plataforma de Comerciants i Veïns de la Platja de Palma i Llucmajor i la Federació Palmesana d'Associacions i Entitats Ciutadanes (Fepae) han demanat al conseller de Turisme, Carlos Delgado, que s'estudiï la possibilitat d'aplicar rebaixes fiscals per als veïns o establiments que duguin a terme reformes amb diners privats com una forma d'incentivar les actuacions de rehabilitació.

Aquesta és una de les demandes que ambdues entitats han traslladat a Delgado en una reunió que han mantingut en la Conselleria de Turisme a petició pròpia a fi de conèixer l'actitud del nou Govern entorn del projecte de reforma de la Platja de Palma.

El conseller ha assegurat els representants d'ambdós col·lectius que el projecte sortirà endavant, si bé ha insistit que la situació econòmica és "delicada", per la qual cosa es desconeix el finançament públic amb què podrà comptar.

En aquest sentit, el president de la Plataforma de Comerciants i Veïns de la Platja de Palma i Llucmajor, Enrique Salvà, ha destacat que Delgado els ha confirmat que el Projecte de Reforma Integral (PRI) serà "absolutament realista" i que, per tant, quedaran enrere "aquells projectes megalòmans" que "no tenien sentit".

La presidenta de la Fepae, Soledad Sarabia, ha incidit que, encara que en aquests moments és necessari que la reforma "vagi de la mà de la inversió privada", això no implica "en cap moment" que aquest sector sigui el que "lideri" la reforma. Per això, han demanat que s'estudiï la implantació de rebaixes fiscals per a qui duguin a terme actuacions de rehabilitació en habitatges, comerços o establiments hotelers.

Salvà ha reconegut que, encara que aquesta qüestió no depèn del Govern, la seva intenció era saber si hi havia predisposició per part del conseller de cara a negociar aquesta possibilitat, al qual Delgado s'ha mostrat obert, segons el president de la Plataforma. En aquest sentit, ha afegit que pròximament sol·licitaran reunions amb els alcaldes de Palma i Llucmajor per tractar aquest assumpte.

El president de la Plataforma ha explicat que, si no hi ha finançament públic i no s'ajuda la iniciativa privada, "tampoc no farà gens". Per això, ha recalcament que s'hauria de negociar algun sistema "a posteriori" que repercuteixi en avantatges per als que realitzin reformes.

En aquest sentit, ha apuntat que, encara que s'ha definit quin tipus de rebaixa fiscal podria ser, una de les possibilitats és aplicar descomptes sobre tributs com l'IBI o l'impost d'Activitat Econòmica.

Consens

Una altra de les preocupacions que ambdues entitats han trasmitido al conseller és que les actuacions que es duguin a terme es facin des de l'acord. En aquest sentit, Salvà ha subratllat que se'ls ha assegurat que "sempre hi haurà consens entre les parts". "Creiem que en una zona turística com és la Platja de Palma, en la que hi ha hotelers, residents i comerciants, no en pot anar cada un separadament, ni fer un projecte només basat en el resident, o en l'hoteler o en el comerciant."

Així mateix, Salvà ha assenyalat que se'ls ha informat que "no hi haurà expropiacions" en l'execució del PRI. Per la seva part, la presidenta de la Fepae ha recalcau que ara, tant comerciants com veïns tenen una cosa amb què no comptaven fins ara, segons ella, com és la "seguretat jurídica".

A més, ha afegit que durant l'encontre en la Conselleria han atès totes les demandes que van plantejar al seu dia a l'anterior Govern, mentre Delgado s'ha compromès a reunir-se amb la Plataforma i la Fepae quan tingui nova informació sobre aquest assumpte.