La sessió ha començat amb la declaració d'un policia nacional i prosseguirà amb la compareixença d'uns altres sis testimonis, entre ells la que va ser directora general de Comunicació del Govern amb l'anterior mandat socialista i la que va exercir de secretària tècnica en l'Executiu autonòmic amb Jaume Matas durant la legislatura 2003-2007.
Així mateix, també ha declarat Joan Rosselló, administrador de l'empresa de publicitat Estudi i un dels acusats en el marc del cas Scala, ara en qualitat de testimoni durant el primer judici que se celebra sobre altra causa, la del Palma Arena.
Rosselló ha afirmat que el 2003 va firmar amb el Govern un contracte sobre identitat corporativa, malgrat que aquell mateix any l'Executiu va començar a tramitar el concurs que, sota un objecte similar, va impulsar suposadament per encobrir els pagaments irregulars percebuts pel periodista Antonio Alemany per la redacció dels discursos de l'expresident Jaume Matas.
Durant la seva declaració en la vista oral que se celebra a la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Palma, Rosselló ha estat preguntat per un contracte rubricat per ell i per l'exconsellera de Relacions Institucionals, Rosa Estaràs, respecte al qual ha especificat que anava dirigit a dissenyar el logotip del Govern així com l'entitat corporativa de l'Executiu a nivell visual. Una imatge que es va mantenir durant tota la legislatura del PP, tal com ha afirmat.
Malgrat ja existir una iniciativa semblant, aquell mateix any l'Executiu balear va iniciar l'expedient per contractar una assessoria externa sobre imatge corporativa, que es va adjudicar a l'agència de comunicació Nimbus malgrat que en realitat anava dirigit a servir de "pantalla" per maquillar els pagaments -d'uns 4.000 euros al mes- que el Govern abonava a Alemany per l'elaboració de les intervencions de Matas.
També ha declarat com a testimoni Elena Rubí, exassessora tècnica de Presidència, que ha assenyalat que durant un temps va dependre de l'excap de gabinet de Matas, Maria Umbert i posteriorment de Dolça Linares -ambdues acusades en aquest judici-, si bé durant un any va desenvolupar el seu treball en la Direcció General de Comunicació, en la qual el seu superior directe era Joan Martorell, que també s'asseu a la banqueta per aquests fets.
Sobre el contracte per al disseny de la identitat corporativa encarregat a Rosselló, ha assenyalat que es tractava d'un procediment negociat sense publicitat, mentre que en relació amb el concurs convocat per a presumptivament beneficiar a Alemany, ha afirmat que el va "estranyar molt que es tramitàs sense el meu coneixement" ja que estava molt relacionat amb el seu perfil professional i l'àmbit per al qual treballava.
Quan es va assabentar arran de diverses trucades que va rebre i després de veure'l publicat en el BOIB, ha manifestat que "tot seguit" va acudir a Martorell per preguntar-li de què es tractava però aquest li va respondre que "no em posàs, la qual cosa no tenia res que veure amb mi, per la qual cosa em vaig enfadar." Després de postil·lar que "la imatge no és una cosa que es pugui comprar mentre la identitat sí que es pot encarregar a una empresa", la testimoni ha assegurat que mai no va saber "amb certesa" si a través d'aquest concurs s'estaven pagant els discursos d'Alemany.
"Pensava que es referia més a una assessoria de comunicació", ha apuntat Rubí, qui ha apuntat que els pagaments a l'articulista "eren més un rumor en comentaris de cafè". "Es comentava que a Alemany se li pagava del Govern", ha incidit la testimoni, que ha manifestat no mantenir una bona relació amb Martorell arran d'un problema professional després del qual va demanar el canvi de departament.
D'altra banda, un subinspector de Policia que ha comparegut en el judici i que va intervenir en la fase operativa del cas Palma Arena ha manifestat que abans d'esclatar la causa ja hi havia indicis de delicte referent a la facturació de la maqueta de construcció del velòdrom, en la qual es van constatar irregularitats per part de qui la va fabricar -una empresa d'Alacant- i en la qual també va haver de veure Nimbus.
Uns indicis que van motivar el registre de diversos locals relacionats amb l'agència de comunicació, en el qual era present el seu administrador Miguel Romero.
Arran d'això, ha estat preguntat per si ha investigat treballs pels que s'adjudiquen contractes menors malgrat que finalment no hi ha constància de la seva realització, com en el cas de l'estudi de barreres arquitectòniques encarregat a l'exgerent del consorci per a la construcció del Palma Arena, Jorge Moisés, del que ha recordat que "es va remoure Roma amb Santiago per trobar la feina i no hi havia forma de trobar-la".
En qualsevol cas, ha assenyalat, a preguntes de l'advocat de Maria Umbert, que no hi ha cap relació entre aquests fets amb els discursos d'Alemany.
Matas s'enfronta a una petició fiscal de 8 anys i mig de presó per cinc delictes de presumpta corrupció pels diners públics que es van pagar de forma suposadament il·legal a Antonio Alemany, el periodista que li escrivia els discursos més importants.
Gina Garcias
La directora general de Comunicació de l'anterior Govern balear socialista ha testificat avui que es va pagar amb un contracte públic al periodista que escrivia els discursos a l'expresident Jaume Matas deu vegades més que el preu habitual, per uns reportatges que mai no van aparèixer.
Gina Garcias, encarregada de la comunicació durant la legislatura 2007-2011 de Francesc Antich, ha afirmat durant la seva declaració en el judici contra Matas pels pagaments suposadament irregulars al periodista Antonio Alemany en el mandat 2003-2007 del PP que aquest contracte menor per uns 12.000 euros, que no requeria concurs, estava sobrevalorat.
En concret, el contracte concedit a Alemany versava sobre quatre reportatges de turisme i esport, que, segons càlculs de la testimoni, havien d'haver costat al Govern 1.200 euros (300 euros cada un), ja que aquest periodista no tenia "acreditat renom com a cronista esportiu".
El fiscal Juan Carrau ha fet veure la testimoni que l'últim tràmit de concessió del contracte es va produir el 4 de febrer de 2005 i que tan sol quatre dies després, el 8 de febrer, el Govern va pagar Alemany donant el treball per realitzat.
"Fins a 12.000 euros cal escriure quaranta reportatges i en tres dies és difícil", ha opinat la testimoni sobre aquesta contractació, que la Fiscalia sospita va ser un sobresou a Alemany pels seus serveis a Matas, ja que els reportatges mai no s'han trobat.
Garcias també s'ha estranyat que el contracte fos per redactar uns reportatges sense tenir la garantia que s'anaven a publicar, i ha explicat que això se sol fer mitjançant acords amb els mitjans de comunicació. "No pot ser de cap altra manera", ha assegurat la testimoni.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Fins quan el poble no s'en temerà de que els paguem un sou a ells per fer-se fotos, per malversar els nostres imposts i un llarg etc. i a més ni tant sols es poden fer un discurs . Un discurs, que a més sempre acaba sent mentida. Fan les lleis i desprès se les pasen per l'entrecuix i s'en riuen de nosaltres a cara descoberta.