No acabà aquí: també hi hagué aclucades d'ull en clau de partit, on alguns el situen competint amb Francina Armengol per la direcció del PSIB. Confià que allò d'ahir no fos un adéu, sinó un fins aviat. "A Mallorca deim que mai moren batles i supòs que tampoc delegats del Govern", sentencià Socias, que a finals de mes serà rellevat en aquest càrrec per un membre del PP. Ahir, totes les mirades eren per al senador autonòmic José María Rodríguez, assegut a primera fila i que, fins i tot, ja va rebre alguna felicitació.
Tot això passà en un Saló del Tinell de l'Almudaina ple, que fou l'escenari elegit per Socias per acomiadar-se del càrrec que ha ocupat els darrers vuit anys. I, per a l'ocasió, el darrer socialista amb càrrec que queda a Balears pronuncià un discurs marcadament d'esquerres i allunyat dels tòpics que altres empren per reivindicar la vigència del text constitucional.
La crisi com a excusa
El socialista apuntà que els anys de progrés que ha permès la Constitució es poden veure "enfosquits" per la crisi econòmica i alertà que molts dels drets recollits a la Carta Magna, com el dret al treball, a la sanitat o a l'educació públiques, "es troben amenaçats" per una crisi que "no ha de servir d'excusa" per retallar-los.
Socias criticà que el PP centri totes les polítiques anticrisi a reduir despesa i no incrementi ingressos fent pagar més als qui més tenen. Defensà que no s'ha de recular "en allò que ens ha costat tant d'aconseguir". Avisà que no es pot sortir de la crisi amb una societat "a dues velocitats". I qualificà d'"escàndol" les primes de jubilació que tenen directius de bancs que han hagut de ser rescatats amb doblers de tots.
També van rebre els mercats. "La grandesa de la democràcia" és que "els ciutadans treuen i posen governs, i no altres instàncies allunyades de la voluntat popular", apuntà el delegat, qui rebutjà la submissió a la "dictadura dels mercats" i alertà del precedent "perillós" de Grècia i Itàlia, on la pressió dels mercats ha fet canviar governs "d'esquena als ciutadans".
I també repartí en política europea. Assegurà que Espanya ha de sortir de la crisi de la mà d'Europa, però "la crisi no ha de servir d'excusa perquè uns països decideixin pels altres", ni pot ser "una coartada" perquè "n'hi hagi alguns que mirin pels seus interessos nacionals sense pensar en el conjunt". I demanà que la cimera de la UE de divendres acabi "amb una Alemanya europea i no amb una Europa alemanya".
Demana perdó pels errors
Abans d'acabar, recordà que Mallorca fou l'escenari del darrer atemptat amb víctimes mortals d'ETA i destacà que se celebràs l'aniversari de la Constitució sense l'amenaça del grup armat. Demanà "perdó" per si havia ofès algú. S'acomiadà amb un "fins aviat" que es podia llegir en clau de PSIB i amb un "mai moren batles" que donava pas al successor que el rellevarà abans de final d'any. Ahir, tothom mirava el popular José María Rodríguez.
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Vaja amb en Barbaroja... un altre psoecialista que redescobreix que es d'esquerres quan perd la cadira però mirava cap a una altra banda mentre els seus, a Madrid, començaven a retallar a les totes. Pirata... mal se la pegui amb un cocotero.
Quin fantasma! El representant del sistema fent d'antisistema!
Sosies i el seu germà es queden amb un "complement específic" vitalici pels seus càrrecs...No vos escuseu darrera na Merkel!!
Els drets constitucionals no se poden retallar sense modificar sa constitució.
Espanyols celebrant festes espanyoles en espanyol: res a veure amb el nostre poble.
Un comiat indigne
PARA BAUZÁ: "El castellano es nuestra lengua y el castellano la cooficial en Baleares" Por tanto, cuando cambia de lengua pasa del castellano "lengua oficial de España" a el castellano "lengua oficial de las islas Baleares de España". Així va!!! no hi ha més.
En Socias, representant de l'estat espanyol, parlant en català i en Bauzá, President de la nostra comunitat, parlant en espanyol. Qui ho entengui, que ho expliqui !!!