TW
0

El deute que l'administració autonòmica manté amb els apotecaris pot assolir els 120 milions d'euros en finalitzar l'any, segons les estimacions realitzades per la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols (FEFE).

Segons l'últim Observatori del Medicament, relatiu al mes d'octubre, els farmacèutics de l'arxipèlag han cobrat part de les quantitats pendents de juny tot i que encara se'ls deuen les partides relatives a juliol, agost i setembre. Davant aquesta tessitura, l'informe destaca que cada farmacèutic intenta finançar "com pot" els impagaments que ascendeixen a gairebé quatre mesos.

A nivell estatal, FEFE preveu que el deute que les administracions autonòmiques mantenen amb les oficines de farmàcia ascendirà a final d'any a prop de 1.930 milions d'euros, i per a aleshores afectarà a més del 70 per cent d'aquests establiments.

També urgeixen l'Estat a avalar l'esmentat deute a fi d'evitar "desproveïments generalitzats", amb el consegüent "risc de fallida" del Sistema Nacional de Salut (SNS).

Actualment ja hi ha dotze comunitats autònomes que han publicat els resums dels seus programes d'austeritat per complir amb els objectius de dèficit de 2011 fixats pel Ple del Consell de Política Fiscal i Financer, entre els quals inclouen 855 milions d'estalvi en medicaments.

Això està generant una situació generalitzada d'impagaments que va en augment encara que, no obstant això, afecta en mesura major o menor unes comunitats i d'altres.

D'aquesta manera, i segons les previsions de FEFE, la regió més endeutada a finals d'any amb les farmàcies serà el País Valencià (360 milions), seguida de Castella-la Manxa (335), Andalusia (300), Catalunya (276), Madrid (202), les Canàries i Múrcia (150, en ambdós casos).

En situacions de normalitat, recorden les farmàcies, el pagament dels medicaments dispensats es produïa en un termini mig de 45 dies, els mateixos en els quals les farmàcies paguen els proveïdors (magatzems de distribució i laboratoris), a qui correspon un 78 per cent de l'ingressat.

Amb el 22 per cent restant, la farmàcia ha de fer front a les seves despeses generals, nòmines, pagament d'assegurances socials i impostos. Tanmateix, segons reconeixen, en el moment actual la seva capacitat d'endeutament és molt limitada, particularment referent a l'adquisició de deute a curt termini (pòlisses i préstecs), agreujat per la situació de crisi econòmica global.

Sobretot tenint en compte que el retard en el pagament a proveïdors, en cas que el farmacèutic no es trobi ja en el màxim, arribat als 120 dies, la qual cosa comporta un alt cost financer.

Per això, i davant dels retards anunciats en el pagament a diferents comunitats autònomes, FEFE tem un "important desproveïment" i que, en alguns casos, hi hagi farmàcies que hagin d'entrar en concurs de creditors, particularment les adquirides en els cinc últims anys amb crèdits.