Antoni Arbona, i el seu advocat, Jaume Campaner, han comparegut davant el jutge. | P. Bota.

TW
0

L'exbatle de Sóller, Antoni Arbona (UM), que ha comparegut en qualitat d'imputat en el marc del cas Pícnic, ha negat haver participat en la presumpte embull en un expedient de contractació del qual va resultar adjudicatària una empresa vinculada a ell i en la qual treballa el seu nebot, Miquel Arbona -també encausat- per a la realització de diverses excursions a la Colònia de Sant Jordi i altres destinacions. Les investigacions apunten d'altra banda que d'algunes d'aquestes visites s'hauria servit l'extinta UM a fi de premiar la fidelitat dels seus afiliats o reforçar el seu suport.

Durant la seva compareixença davant la jutgessa de reforç del Jutjat d'Instrucció número 8, el fiscal Miguel Ángel Subirán i diversos lletrats personats en el cas, únicament ha respost a preguntes formulades pel seu advocat, Jaume Campaner, negant la seva intervenció en el procés de contractació, que segons les indagacions hauria estat manipulat perquè fos l'empresa Arbotour S.L. la beneficiària de l'expedient, pel qual va facturar uns 7.000 euros el 2008 i uns 22.000 el 2009. Sobre això ha aprofundit més Miquel Arbona, qui en la seva declaració davant de la magistrada ha recordat que va anar la llavors coordinadora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palma, Paula Cortés, qui es troba en llibertat sota fiança de 65.000 euros, la que es va posar en contacte amb ell per proposar-li la realització de les excursions i que buscàs a unes altres dues empreses perquè es presentassin a la licitació, si bé ha negat que imposàs als responsables d'ambdues mercantils preus més elevats que el seu perquè finalment la seva companyia resultàs adjudicatària.

Van "ser ells els que van decidir el preu, em van dir que passarien un preu superior perquè no els els compensava el preu que ofertava jo", ha justificat l'imputat per rebatre les acusacions dels investigadors, que postulen que Cortès va instar al transportista que presentàs unes altres dues ofertes a fi de donar aparença de concurrència a la seva elecció i que Arbona hauria convidat a participar a dues empreses "amigues" que van presentar dos pressuposts superiors al d'Arbona. Tal com ha recordat, ell va comentar els seus preus als altres dos empresaris, responsables de les mercantils Autocars Llevant i Burguera Bus S.L., i ha assegurat que quan feia les ofertes dels viatges no sabia que l'expedient l'hi anaven a donar a ell. En aquest context, ha postil·lat que "li estrany al principi" quan Cortés li va instar a buscar a altres empreses en lloc de gestionar-lo ella, i ha explicat que quan va parlar amb ella no es va comentar la forma de pagament com tampoc l'excap de Medi Ambient no li va encarregar que anàs facturant parcialment.

Notícies relacionades

En ser-li exhibits diversos correus en els quals consten els preus pels que es pretenien fer els serveis d'excursions, Arbona ha defensat que, en el cas de Burguera Bus, el seu responsable estava interessat en fer el servei però no als preus del declarant, recordant que la diferència entre un i un altre era de 25 euros. Finalment, ha negat, en contra del que va dir l'empresari d'aquesta mercantil, que li indicàs a aquest per correu els preus que havia de posar, sinó que "l'havíem parlat abans".

Es pot recordar, a més, que les investigacions apunten que Arbotour, en connivència amb els responsables polítics del Consistori palmesano, va emetre factures falses contra l'Ajuntament per serveis de transport no deixats. Així mateix, el cas, que investiga una presumpta desviació de fons des de l'Ajuntament a la captació de nous militants d'UM i futurs votants, centra part de les seves indagacions en esbrinar si la formació nacionalista va utilitzar noms ficticis o de persones ja mortes per engrossir els llistats d'excursionistes que havien d'elaborar per justificar una subvenció aportada pel Govern al Consistori i dirigida a promocionar el medi ambient.

Les indagacions apunten que la intenció d'UM era justificar així l'aportació d'aproximadament 300.000 euros que la Conselleria de Medi Ambient, dirigida llavors per Miquel Àngel Grimalt (UM), va destinar aquesta legislatura a l'oficina municipal, pertanyent a la Regidoria de Medi Ambient al capdavant de la qual estava Cristina Cerdó -arrestada per aquesta causa i en llibertat sota fiança de 300.000 euros- per conscienciar la població sobre aquest àmbit mitjançant excursions i altres actuacions. Les visites es duien a terme a diversos llocs de Mallorca i fins i tot a l'illa de Cabrera.