Fins ara la televisió autonòmica comprava les cintes a la Federació d'Organismes o Entitats de Ràdio i Televisió Autonòmics (FORTA) o a les grans distribuïdores, i després esperava que Televisió de Catalunya les doblàs al català. El president d'Esquerra-Mallorca, Joan Lladó,condemnà també la mesura presa per IB3 i afirmà que "es tracta d'una passa més en la substitució identitària i cultural d'aquesta terra, que ja s'inicià amb la política realitzada durant el Govern del Pacte. Ara, Bauzá fa el que vol i el Pacte va ser insuficient en el sentit de potenciar allò que ens és propi".
Convergència per les Illes (CxI), que està presentant una moció a favor de la llengua catalana en diferents municipis de les Illes on té representació, atacà també la decisió adoptada des de la direcció d'IB3. Segons el president de la formació, Josep Melià, "defensam que s'ha de respectar el model lingüístic d'IB3, ja que l'oferta televisiva en català és desigual". La coordinadora de la Comissió de Normalització de l'STEI-i, Maria Antònia Font, declarà que "no ens sembla bé que els mitjans de la Comunitat no siguin en la nostra llengua; això és un clar retrocés". Font recordà que "veure pel·lícules en català és una bona manera perquè els nouvinguts i la resta de la població en millorin el seu nivell, i ara ja no hi haurà oferta en català".
El secretari de Comunicació i Ocupació de CCOO, Xisco Mellado, lamentà la supressió de l'emissió dels films en llengua catalana i explicà que, "per una televisió que ens quedarà, si finalment es tanca Ràdio i Televisió de Mallorca, la que hi haurà no serà en català". Mellado comentà que "una televisió ha de servir per vehicular la llengua i la cultura pròpies, i més tenint en compte que es tracta d'un mitjà públic a la Comunitat".
Joves de Mallorca per la Llengua també denuncià el gir que la televisió autonòmica de les Illes Balears ha fet en l'ús de l'idioma propi. "La televisió dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs és ara un poc més forana i menys nostrada", explicaren en un comunicat. L'entitat valorà que "no pot quedar callada davant un atac a la nostra llengua tan frontal i directe. Nosaltres defensam que el doblatge en català no és tudar els diners, sinó fer una sàvia inversió". Així mateix, recordaren que "el doblatge en català afavoreix la integració social dels nouvinguts i demostra clarament als joves que l'oferta d'oci en català també és possible". És per tot això que exigeixen una rectificació immediata.
Antonio Gómez justifica l'espanyolització d'IB3
El conseller de Presidència, Antonio Gómez, justificava ahir al Parlament que IB3 deixi d'emetre pel·lícules en català dient que la televisió pública "ha de representar la realitat del carrer", incloent-hi la llengua amb què s'hi parla. Pel Govern, això és suficient per donar per bo que totes les pel·lícules d'IB3 siguin en espanyol tot i que, de fet, això farà gairebé impossible veure films en català per televisió, llevat que s'hagin rodat aquí o al Principat. A causa de l'acord de reciprocitat amb TV3, aquí se'n veu tan sols la versió internacional, que no emet les cintes estrangeres doblades, i no hi ha cap altre canal que emeti regularment pel·lícules en català.
El diputat socialista Cosme Bonet retreia ahir a Gómez que amb mesures així "el català deixa de ser de facto la llengua vehicular d'IB3", a pesar que legalment ho hauria de ser. Per Gómez -que, cal recordar-ho, també és director general d'IB3-, "si al carrer es parla castellà", la televisió pública no n'ha de ser aliena. El conseller considera que emetre alguns continguts en espanyol no fa que la llengua vehicular deixi de ser el català. Però les pel·lícules no són uns continguts qualssevol. Sovint s'emeten a l'horari de màxima audiència i són dels productes més vistos.
Normalitat
El setge al català a la televisió pública és "actuar amb naturalitat i normalitat", segons es desprèn de les declaracions del conseller en la sessió d'ahir al Parlament. Gómez en cap moment no va arribar a respondre Bonet quan aquest va avisar que la major part del panorama televisiu és en castellà i això no reflecteix la realitat del carrer. De fet, Gómez va esquivar tant com va poder el debat sobrela llengua a la radiotelevisió pública. Tan sols hi va fer breus referències en les seves rèpliques a la interpel·lació socialista sobre la política audiovisual del Govern. El conseller, això sí, va dir que la llei no exclou llengües que no siguin el català i va recordar que els socialistes mateixos havien fet una proposició no de llei per emetre dibuixos animats en anglès.
"Si es pot fer en anglès, per què no en castellà?", va preguntar el conseller, sense tenir en compte que ‘alguns dibuixos' i ‘totes les pel·lícules' no són ben bé el mateix, ni que aquests dos productes tenen uns nivells d'audiència molt diferents. Amb la interpel·lació, Cosme Bonet va aprofitar per criticar tota la política del Govern en matèria audiovisual: des del tancament de Ràdio i Televisió de Mallorca (RTVM) fins a les retallades a IB3, passant pel paper de Gómez com a director general, les relacions amb les empreses del sector i l'elecció de la direcció de la radiotelevisió balear.
Bonet recordà que el Govern no ha fet el calendari per pagar els 28 milions que deu als proveïdors i corre el risc "d'ofegar" tot el sector. Gómez va reiterar el compromís amb una IB3 "plural i democràtica" i "sense cap ingerència política". També va afirmar que donarien suport al sector, però que hi ha pocs doblers i les prioritats són educació, sanitat i els serveis socials.
116 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Bones Xesc, M'agradaria donar-te la raó. Si tal volta fóssim un poble com el Basc o el Català... Però després de veure com a Mallorca no som ni 35.000 nacionalistes... Que vols que et digui... Boicot a IB3? i quants el farem, 1000? Ja dic que tens raó, de fet he deixat de mirar iB3, però jo ho tinc fàcil, llevat d'el Intermedio i alguna sèrie no miro la tv. Però a la resta de gent demanar-li que no miri l'anell, el telediari, les pel-lícules, el futbol... és inviable, és una utopia. Si tothom fos com la gent que escriu aquí si tindria sentit fer un boicot, però nosaltres no representam res a la graella. Un boicot els hi ha de fer riure.... Jo mantinc que hi ha que apostar per sortir al carrer, duplicar els discursos de la situació de la nostra llengua i cultura, multiplicar els esdeveniments relacionats... Una cosa molt important no hem d'oblidar, molts de nosaltres, no tots està clar, fa x temps ni ens plantejaven certs problemes com els de la llengua o del finançament i algú o algun fet ens va fer obrir els ulls. El que és necessari abans de plantejar boicots es tenir les suficients persones d'ulls oberts (i ara som quatre) per poder-lo executar, del contrari com sempre sortirem perdent nosaltres. No hem de renunciar al que és nostre, hem de lluitar perquè no ens ho llevin.
HAN TRET DE LA GRAELLA EL PROGRAMA DE LLENGUA TIRAMISÚ. Faltaven per emetre 6 programes de 13. Ara el passen a les tantes de la nit tot i que a les 21'30 dels dilluns tenia una audiència espectacular. Equiparable a L'Anell.
No creo que el bocicot de 4 iluminados afecte mucho a las cuentas de IB3. Lo que deben hacer es cerrarla directamente
A l'Estat espanyol ningú no ha demanat mai perdó pels segles de discriminació i prohibició del català ni pels milers de catalans assassinats, torturats i forçats a exiliar-se durant segles.
Si tot el franquisme armat no ha pogut amb la nostra llengua, tampoc el PP podrà acabar amb ella, lluitarem i serem forts malgrat els intents que sempre han fet per arraconar la nostra llengua.
miquel: Sortir al carrer no és incompatible amb boicotejar. Són dues formes de mobilització i si observam la història de la no-violència veurem l'efectivitat dels boicots -res a veure, aquests, amb "enfadar-se i no fer res més". De manifestacions al carrer a favor de la llengua, se n'han fetes moltes i això no vol dir que no se'n puguin continuar fent; però la situació és gravíssima i s'han de cercar més maneres de lluitar i que cadascú s'adheresqui a la que li vagi més bé o a totes dues. No n'hi ha prou amb manifestacions al carrer -que és el que hem fet fins ara-; hem de fer qualque cosa més, com boicots. No basta anar a la manifestació, tornar a casa i continuar fent la mateixa vida d'abans (consentir de veure una IB3 bilingüe, consumir productes que s'hi anuncien, etc.).
Tofol: si Balears tornarà a ser el que era fa 30 anys UNA GRANDE Y LIBRE ,fas pena.
Bona pregunta Xesc, jo no se organitzar ni el meu aniversari, Però el que vull és sortir al carrer, vull que algú amb carisma aconsegueixi despertar als mallorquins adormits i que la gent s'en adoni del que està passant. Això ja comença a ser molt molt preocupant. Senyors, que duen dos dies com aquell que diu i van a sac!!!! Si no reaccionam en dos dies haurem perdut tot el que es nostro!!! No ho podem consentir. Ja voldria saber com, però em toca els collons enfadar-me i no fer res més....
crec que al PP se li apujat la fobia contra la nostra llengua, la majoria absoluta dels sues votans estan castigant els que no pensan com ells es el seu pensament unic España per aquesta gent no existeig la pluralitat , nosaltres com sempre a resistir
@Llorencet, Molt bé; això vol dir que no contestaràs ni valoraràs els comentaris en espanyol. ¿O és que no coneixem aquesta llengua perquè ens l'han imposada? Per altra banda, un compatriota nostre de Perpinyà, de l'Alguer, d'Andorra o de qualsevol altra part del món, o un catalanòfil, pot ben bé desconèixer l'espanyol i conèixer el català i haver entrat en aquest fòrum.