El conseller ha respost que el retall es produirà en les despeses de personal, que figuren al capítol 1 dels pressuposts i han remarcat que la seva major preocupació és tanmateix que la Conselleria arrossega un important dèficit. "Bàsicament haurem d'anar al capítol 1 i fer les coses que s'haurien d'haver fet ja i no m'hauria trobat amb 26 milions d'euros de dèficit d'aquest any que encara no sabem com pagarem", ha afirmat.
Bosch ha garantit que, malgrat el retall pressupostari en educació, tots els serveis bàsics del sistema es mantindran. "No tots els que ens agradaria però els bàsics sí", ha puntualitzat i ha insistit que la pitjor càrrega de la conselleria té el seu origen en el deute acumulat. "Tenim dos anys complicats que portam darrere", ha declarat sobre això.
Alberdi ha insistit a preguntar-lo a Bosch quins són els serveis que considera bàsics, per si inclou les nòmines del professorat, ja que ha indicat que la liquidació per aquest concepte a l'escola pública el 2010 assoleix els 502 milions d'euros i els pressuposts per a 2012 destinen 75 milions menys aquesta partida. "Curiosament en la concertada l'ajust entre la liquidació i el pressupostat és tan ajustat que no hi haurà problemes, del que m'alegr, però em pregunt per què aquest mateix ajust no es fa en la nòmina de la pública," ha qüestionat Alberdi.
Bosch ha criticat que Alberdi iniciàs un debat entre educació pública i concertada. Ha explicat que el pressupost de la concertada està ajustat a la liquidació "perquè ve per mòdul i no s'amplia mai ni una unitat, i la pública es àmplia en el que faci falta per necessitats d'escolarització". El conseller ha dit estar disposat a debatre sobre la situació de pública i concertada, però ha advertit que caldria parlar d'imposar en la pública "21 hores lectives, quan la concertada fa 24, el que la fa més barata d'entrada".
"Si vol tocarem aquest debat però no en faltarà ni un", ha advertit. La parlamentària socialista també ha preguntat pel transport escolar, en el qual ha dit que l'anterior Govern (del PSIB i el Bloc per Mallorca) es va gastar aquest any 8 milions i per a 2012 s'han pressupostat 5, i pels menjadors escolars, que redueixen la seva partida pressupostària per a l'any que ve en un 35%.
La resposta de Bosch sobre el transport ha estat una crítica a l'anterior Govern: "No sabem com pagar allò que van prometre i devem 3 milions als transportistes", ha afirmat.
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I tanta demagògia que és dir aque la concertada surt més barata que la pública!. Pel que pertoca a personal surt més o manco igual, encara que ningú qualificat evalua els professsors que contracten i també por resultar més car per questións d´eficiència, i per que mai és rendible pels ciutadàns subvencionar amb doblers públics patrimonis privats. I que cobrin als pares, el que vol dir és que ténen beneficis ells, i mai tornen rès a l´Administració. Ara bé, a la dreta li convé no sols per el negoci d´afiliats seus, si no per que és una manera de manipul.lar cervells que no ha fallat mai.
És demagògia dir que la concertada surt més barata perquè fan 24 hores. S'han d'explicar moltes més coses per parlar de car i barat! També és fer demagògia dir que es cobriran els serveis bàsics del sistema i ara no es cobreixen les baixes de professors, o alguns centres no tenen doblers per pagar l'electricitat. També és demagògia dir que si els "altres" haguessen fet les coses bé (sense dir-ho, clar) no hi hauria un dèficit de 26 milions. Si el conseller d'Educació, i portaveu del Govern, xerra per xerrar, com el podrem escoltar i confiar en ell quan la situació requereixi que xerri seriosament?
Bé, com a mínim 1.200.000 euros els va pagar l'IBISEC per la maqueta del palau d'òpera d'en Calatrava. O sigui que a "reclamar al maestro armero".
Que tal si es treuen del Palau de Congressos? O els paga en Matas de la seva butxaca tornant tot el que ens va robar.
Sabeu quan són 26 milions d'euros? Són gairebé 4.3oo miliions de pessetes
Si a qualque àmbit no s'ha de retallar, és precissament a educació, tenint en compte la miseria del fracàs escolar existent a aquestes illes.