Imatge de fa un any, en què s'observen les dues plaques aferrades una a l'altra.

TW
42

Desconeguts han arrabassat la placa d'homenatge a les víctimes de la repressió feixista a l'antiga presó de Can Mir (actualment, el cinema Augusta). La placa, instal·lada a la façana de l'edifici mateix, estava ubicada davant d'una altra que fa menció de la via on es troben, l'avinguda Joan March. Des de fa pocs dies, però, només hi queda la de Joan March.

Des de l'Associació per a la recuperació de la memòria històrica, que n'impulsà la col·locació amb l'Ajuntament de Palma, es mostraren ahir indignats amb la sostracció. Marçal Isern, vocal de l'entitat, instà Cort a aclarir si han estat ells els que l'han enretirada i, si aquest fos el cas, els demanà que la reposin "immediatament". Si, per contra, ha estat un robatori, Isern demanà que donin el sus a la investigació per cercar-ne els autors.

La desaparició de la placa suscità diverses reaccions en els àmbits d'esquerres. La coalició PSM-IV-ExM s'afegí a la demanda de restauració immediata. El regidor de Cort, Antoni Noguera, assegurà que, "amb la seva desaparició, la memòria del sofriment de molts mallorquins queda sense reconeixement". Noguera afegí que és del tot necessari "mantenir viva la memòria dels fets que allà succeïren i les persones que hi varen ser retingudes".

Esquerra Unida també es féu ressò de l'atac a la memòria històrica. Alejandro Aparicio titllà de "vergonyós" que s'hagi fet desaparèixer la placa "amb nocturnitat i traïdoria". Així mateix, Aparicio criticà que la placa estigui situada "aferrada al nom i llinatge de qui va finançar la sublevació feixista i la presència de l'Exèrcit italià a Mallorca".