Una imatge de la finca de Son Puig, ubicada al barri de la Vileta, al 2009. | G.Alomar

TW
6

El Jutjat de Primera Instància número 18 de Palma ha condemnat la Ràdio i Televisió de Mallorca a pagar 7.767.837,87 euros a l'empresa Tema Concesionaria, que pertany a Fomento de Construcciones y Contractas (FCC), pel projecte frustrat d'ubicar la Televisió de Mallorca a la possessió de Son Puig, a la Vileta. La notícia arriba just abans del tancament de RTVM. El Consell de la radiotelevisió insular es reuneix avui a les quatre de l'horabaixa i, entre els punts de l'ordre del dia, es debatrà si apel·len a la decisió judicial. Tot apunta que ho faran i això pot allargar el procés uns anys més. Cal recordar que serà el Consell de Mallorca qui s'haurà de fer càrrec del pagament si la sentència finalment resulta ferma. La resolució arriba enmig de la greu crisi econòmica, que ha comportat fortes conseqüències a l'Administració pública. De fet, el Consell de Mallorca, presidit per Maria Salom, s'ha hagut d'estrènyer el cinturó, tal com ho ha fet el Govern Bauzá i la major part d'ajuntaments.

El contracte conflictiu

FCC comprà la possessió de la Vileta, per 5,5 milions d'euros, a través de Tema Concesionaria amb la intenció d'oferir-la a RTVM a canvi d'un cànon anual de 2,8 milions d'euros durant 40 anys. L'operació incloïa la venda de la finca, la restauració, el material i prestació de serveis. El projecte resultà un fracàs, perquè el Consistori no els concedí llicència d'obra per fer la reforma i restauració de l'edifici. Son Puig està inclosa en el Catàleg d'elements patrimonials de Cort. El contracte el signaren el 2006 (sota la presidència d'UM). Tres anys més tard, el Consell renuncià al projecte, sense haver fet cap pagament, perquè va entendre que l'acord era condicionat a l'obtenció del permís. FCC, llavors, els demandà per incompliment.

La sentència decreta que RTVM haurà de retornar les garanties constituïdes en el moment del contracte -un aval bancari per prop d'1,3 milions d'euros-, a més del pagament de les despeses que suportà Tema, més els interessos de demora i les despeses del judici. El jutjat també rebutja la contrademanda que, al seu torn, RTVM formulà contra Tema. Tema reclamava, a més de les garanties, onze milions d'euros en concepte de dany emergent i de lucre cessant, més els interessos, de manera subsidiària; és a dir, en cas que no fos possible la primera opció, sol·licità els 7,7 milions d'euros, que finalment RTVM ha estat condemnada a pagar. La radiotelevisió del Consell, per la seva banda, afirmà que era Tema qui havia incomplert el contracte. A més, afegí que l'empresa "hauria d'haver complert amb la inicial idoneïtat de l'immoble que adquirí i que després els cedí", però sense realitzar-ne l'adequació.