Una de les sales d'espera de l'hospital de Son Espases. | Joan Riera

TW
8

 

El PSIB-PSOE i els sindicats CCOO, UGT, STEI-i i el Sindicat Mèdic de les Balears es mostraren ahir preocupats per les llistes d'espera que hi ha per ser operat o per ser visitat per un especialista. La consellera de Salut, Família i Benestar Social, Carmen Castro, culpà el Govern del Pacte de deixar-los una "insuficiència pressupostària per al 2011", fet que els ha obligat "a engegar una sèrie de mesures d'ajustament financer".La majoria de les persones que estan esperant més del període que és habitual per operar-se -explicà Castro-, són de l'hospital de Son Espases, on, en la passada legislatura "es va desmantellar" el servei d'admissió que hi havia en el centre de referència. La consellera explicà que en aquests moments la Conselleria està creant un servei d'admissió unificat de tots els hospitals per gestionar amb més eficàcia les intervencions quirúrgiques, tot i que advertí que està "aflorant molta llista d'espera oculta".

El portaveu adjunt del grup socialista al Parlament, Vicenç Thomàs, lamentà que hagi augmentat un 12,1% -han passat de 12.234 a 13.723 el nombre de pacients que esperen ser operats- , una mitjana d'espera de dotze dies més que fa un any. Des la conselleria de Salut, asseguraren que "la llista d'espera quirúrgica de setembre de 2011 és de 69 dies, davant els 68 del 2010".

Sobre l'incompliment del decret de garanties quirúrgiques -que estableix que el temps màxim d'espera per a una intervenció és de 180 dies-, Thomàs valorà que "la Conselleria haurà d'aclarir si aquestes persones es varen acollir al reglament, que n'assegura l'atenció en un centre concertat sinó poden ser atestes a la sanitat pública".
L'exconseller acusà el PPde tenir altres prioritats en la seva gestió que no són invertir en sanitat: "El PPpaga 10 milions a Acciona i retalla en sanitat pública. Aquesta és la seva prioritat".

El portaveu socialista indicà que el Govern ha tirat enrere diversos projectes que "vàrem començar en l'anterior legislatura, encaminats a millorar la sanitat pública i a fer ajustaments pressupostaris, com ara la posada en marxa d'un laboratori, que suposava un estalvi de 15.000 euros al dia, o d'una central de compres a Son Dureta".
"Ja vàrem alertar de les retallades que faria Bauzá, és un component més que s'ha d'afegir a aquesta situació", explicà el secretari general adjunt de la Federació de Sanitat i Serveis Sociosanitaris de CCOO, Manel García. A més a més, "està minvant l'estat de benestar i carregant-se el sistema de salut", afegí .

La Federació de Serveis Públics de la Unió General de Treballadors, FSP-UGT, explicà que "es confirma que la supressió de la jornada complementària, la paralització de la contractació temporal i la substitució de les baixes, excedències o jubilacions del personal suposen una reducció real de les plantilles de tots els centres sanitaris, que redunda en un augment progressiu de les llistes d'espera". També volgueren recordar que les últimes declaracions del Govern, en què manifestava que "no s'està retallant gens o que les retallades en sanitat no suposaran afectació, són mentida".

La responsable de Sanitat de l'STEI-i, Margalida Català, se'n mostrà pessimista, ja que "amb les retallades de les hores del personal, les llistes continuaran augmentant", explicà. Segons Català, "no poden haver-hi més retallades a la sanitat o a l'educació, perquè són els principals serveis que la gent necessita". El president del Sindicat Mèdic de les Balears, Isidro Torres, assegurà que "no és cap sorpresa, ja que era el que calia esperar del fet d'haver suspès les jornades extraordinàries dels professionals". Amb relació al decret de garanties quirúrgiques, "hauran de pensar si el suprimim o ens posem a operar?". Sobre l'estalvi d'1,8 milions d'euros que Sanitat diu que ha aconseguit gràcies a la reducció d'intervencions als horabaixes i del fet de no derivar els pacients a centres concertats, Torres es demanà, "qui se n'ha beneficiat, d'aquests doblers? A què els destinaran, ara?".