Els visitants accedirien a l'interior del parc a través de l'àrea 1, on hi hauria un gran llac i representacions de les quatre illes.

TW
4

 

L'anunci fet públic dimarts per l'empresa danesa Theme Park Group, interessada a construir un gran parc temàtic a la Platja de Palma, ha suscitat reaccions de prudència, recel i rebuig entre diferents col·lectius i associacions.
A la pàgina web de l'empresa promotora hi apareixen les cinc àrees temàtiques del projecte per a Mallorca, amb una descripció d'allò que pretenen ser. Són similars al projecte que ja presentà el 2003 (amb Jaume Matas al poder) per a Inca o Calvià, sense sort. El degà del Col·legi d'Arquitectes, Joan Morey, advertí ahir al president Bauzá que un projecte que pretén ocupar 100 hectàrees de sòl requereix una anàlisi més meditada. Aconsellà l'Executiu no precipitar-se davant qualsevol proposta d'inversió privada amb l'excusa d'atraure turisme i generar ocupació a qualsevol preu.

Per Morey, un macrocomplex turístic i d'oci necessàriament ha d'estar integrat en el territori, hauria de respectar els usos i les activitats de la zona i, molt especialment, l'ordenament urbanístic. "Ho hauríem d‘avaluar i preguntar-nos si aquest tipus d'infraestructures representen la imatge que es vol donar de Mallorca", assenyalà Morey, després de matisar que encara és prest per adoptar un posicionament clar. "Es tracta d'un projecte embrionari, del qual desconeixem la documentació". El Col·legi d'Arquitectes tingué ahir l'oportunitat de tractar sobre aquest tema amb Bauzá en la primera audiència institucional.

Reacció hotelera

Els hotelers manifestaren opinions diverses. Els de la Platja de Palma -més afectats directament- desconfien de la viabilitat d'una inversió en parcs temàtics, mentre que la federació d'hotelers dóna suport a qualsevol iniciativa de "desestacionalització". El president dels hotelers de la Platja de Palma, Francisco Marin, qüestiona les inversions que s'han fet a altres ciutats de l'Estat, com ara Terra Mítica, a València: "Els parcs temàtics han duit molts problemes i ja s'ha vist que no sortien a compte". I afegí: "Si hem d'acabar tenint un gran bloc de ciment convertit en un cementeri, preferim que no es faci". A més, remarcà la necessitat d'un estudi de mercat que garantexi la viabilitat de reactivació econòmica i atracció turística: "S'ha d'analitzar si els turistes tindran ganes de venir a un parc d'aventures...", digué.

La gerent de la Federació Hotelera, Inma de Benito, es mostrà en canvi favorable a la iniciativa: "El nostre sector vol allargar la temporada tot l'any. Ens mostram a favor de tot allò que siguin nous productes que generin feina i infraestructures, que sumin valor". La reacció del GOB fou totalment de rebuig. Macià Blàzquez manifestà que el projecte vulneraria, actualment, la llei 6/1999 de Directrius d'Ordenació Territorial, que prohibeix l'aparició de nuclis urbans aïllats, tant si és en sòl urbà, urbanitzable o d'interès general. "Es volen construir cent hectàrees enmig del no-res, i això és una aberració. S'ha de mantenir l'esperit de la llei que hi ha vigent", reivindicà Blàzquez, davant la possibilitat, ja anunciada pel Govern del PP, de modificar la llei per desclassificar terrenys i poder-hi urbanitzar. "És una barbaritat", repetí Blàzquez.

El president del Parlament, Pere Rotger, demanà prudència al Govern. En declaracions a (M) recordà que projectes similars com el de Terra Mítica no han estat rendibles i, en ocasions, han acabat sent un frau especulatiu. Rotger mantingué fa set anys converses amb l'empresa, que volia el projecte a Inca. La proposta no quallà i ho intentà, després, a Calvià.