La manifestació del 9 de juny passat a favor que el català continiï sent un requisit per els funcionaris. | Miquel Àngel Canals

TW
33

Convergència per les Illes (CxI) vol defensar el model lingüístic de les Illes Balears presentant mocions en defensa del català als 25 ajuntaments on té representació. Pel president de la formació, Josep Melià, aquesta iniciativa és "una reacció a la política involutiva que està protagonitzant el senyor Bauzá en matèria lingüística". Per Melià, "no té sentit que els funcionaris no dominin la llengua pròpia de les Illes, ni atacar el Decret de mínims, ni posar en qüestió el model lingüístic d'IB3". La moció que presentaran als ajuntaments perquè sigui aprovada és una crida "a favor de la nostra llengua, el seu coneixement i ús, i el manteniment del consens".

El document estableix cinc acords o declaracions a favor de la llengua catalana. El primer estableix "el suport i compromís actiu en el procés de normalització". El segon insta el Govern de les Illes a "mantenir el consens lingüístic reflectit a la Llei de normalització" i, per tant, li demana abstenir-se "d'impulsar modificacions unilaterals d'aquesta norma de capçalera". En el tercer també es fa una crida al Govern a mantenir "el mínim del 50% d'ensenyament en català i donar més autonomia als centres a fi de definir el model lingüístic en funció de les característiques sociolingüístiques particulars de l'alumnat".

El quart reclama a l'Executiu que garanteixi que "els ciutadans que s'adrecin a l'Administració podran ser atesos indistintament en les dues llengües oficials" i, consegüentment, donen suport que "el català sigui un requisit per accedir a la funció pública i no un mèrit". Finalment, un cinquè punt demana a la CAIB que garanteixi "una oferta televisiva plural i en els dos idiomes oficials" i, per tant, que mantingui l'actual model lingüístic d'IB3, que segons CxI "només compensa molt tímidament l'hegemonia del castellà dins el panorama comunicatiu".