Tècnics d'Hisenda creuen que no hi ha motius per pensar en una fuga de grans capitals a l'estranger. | ULTIMA HORA

TW
5

Els tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) estimen que la restauració de l'Impost de Patrimoni per a fortunes superiors als 700.000 euros pot generar una recaptació a les Balears de 29,5 milions d'euros i circumscriure's a 5.611 declarants. L'esmentat càlcul s'estableix a partir de les dades de l'exercici 2007 -últim que va ser vigent l'Impost de Patrimoni- i planteja un tipus mig efectiu del 0,65% i una quota mitjana de 5.266 euros en el cas balear.

A nivell nacional, Gestha han mostrat avui el seu suport a la recuperació de l'Impost de Patrimoni per a grans rendes a l'entendre que es tracta d'un tribut "just i equitatiu", "que en molts casos escapen al control del Fisc de forma fraudulenta o mitjançant diferents subterfugis legals". En aquest sentit, el col·lectiu va fer una crida a les comunitats autònomes perquè no apliquin bonificacions al pagament d'aquest impost durant el seu temps de vigència, ja que de fer-ho no solament renunciarien a uns ingressos "vitals" per reduir l'elevat dèficit autonòmic, sinó que també estarien disminuint el repartiment solidari de les càrregues fiscals entre contribuents.

També apunta que prop d'una tercera part dels 1.080 milions d'euros que l'Executiu espera recaptar amb aquesta mesura correspondrien a la Comunitat de Madrid (323 milions), la bonificació del qual del 100% va ser aprovada al començament de la legislatura. A continuació figuren Catalunya, amb 271 milions, i el País Valencià (109 milions). De no aplicar-se un criteri uniforme en l'àmbit nacional, Gestha alerta que podria produir-se una deslocalització de patrimonis, a través de la qual molts posseïdors de grans fortunes podrien modificar el seu domicili fiscal cap a les comunitats autònomes que eximeixin del seu pagament.

Fuga de capitals

El col·lectiu considera que la restauració de l'impost no encoratjarà una fuga de capitals a l'exterior, ja que a aquest gravamen s'ha de contribuir per la fortuna mundial, és a dir, tant la situada a Espanya com la de l'estranger. Tal com mostra l'estimació oferta pel Govern, la recaptació prevista per la reinstauració de l'Impost de Patrimoni és significativament inferior a la registrada durant l'últim any de vigència d'aquest gravamen.

Per compensar aquesta caiguda recaptadora, els tècnics d'Hisenda proposen augmentar la tarifa progressiva per a, almenys, mantenir la recaptació individual obtinguda a l'exercici 2007. Així mateix, consideren indispensable un augment del control sobre el frau i l'elusió d'aquest impost, que el 2007 van cometre gairebé 20.000 persones amb patrimonis d'entre 1 i 10 milions d'euros, i uns altres gairebé 4.000 ciutadans la fortuna individual dels quals superava aquesta xifra.

Davant d'aquesta situació, el col·lectiu advoca per tancar totes les possibles vies per eludir el pagament d'aquest impost, com les Societats d'Inversió de Capital Variable (Sicav), les Entitats de Tinença de Valors Estrangers (ETVE), les societats patrimonials o les instrumentals. Finalment, Gestha saluda la restauració de l'Impost de Patrimoni perquè afectarà principalment les grans fortunes, sent aquestes precisament els qui acaparen, al costat de les grans empreses, gairebé el 72% de l'evasió fiscal total, uns 42.700 milions d'euros anuals, segons càlculs d'aquest col·lectiu.