Més de 300 pares es reuniren anit al saló d'actes de l'institut per decidir en assemblea si donaven suport a la decisió del consell escolar. | J.Morey

TW
1

El consell escolar de l'Institut d'Educació Secundària (IES) Ramon Llull de Palma decidí ahir aturar les classes per por que s'esfondràs el sostre del segon pis. Fins que la Conselleria d'Educació no faci un informe per escrit detallant les actuacions tècniques que cal fer perquè el centre sigui segur, les classes no es reprendran.
Tant la direcció d'obres de l'edifici com un coordinador de seguretat d'infraestructures de la Conselleria que es desplaçà ahir fins a l'IES constataren que no existia "cap perill" per als alumnes, però els pares no en quedaren conformes.

Fan falta tres setmanes de feina per poder acabar el forjat de ferro que ha de reforçar el sostre afectat. Arran de les tasques de millora de l'accessibilitat del centre que s'han fet aquest estiu, es descobrí que les bigues del sòtil del segon pis estaven totes podrides i a punt de caure. Just fa una setmana s'apuntalaren i es començà a reforçar la zona amb un forjat de ferro. Al Ramon Llull hi ha prop de 1.000 alumnes i concretament a l'àrea afectada hi ha un total de sis aules.

Tot i fer ahir al matí la presentació del nou curs, el consell escolar (alumnes, pares i claustre) decidí reunir-se a l'horabaixa per valorar quines mesures calia prendre, atès l'estat d'inseguretat del centre. Ja a les vuit del vespre, l'AMIPA aplegà més de 300 pares, que ratificaren en una votació la decisió del consell escolar d'aturar les classes. Serà ja dilluns quan es tornaran a reunir pares i equip directiu i decidiran si amb l'informe d'Educació queden tranquils. Segons el director del Ramon Llull, Emili Gené, "es tracta d'un edifici molt antic amb diferents problemes: les obres d'accessibilitat, el tema de les canonades, les goteres i el sostre del segon pis que està a punt de caure; i per això s'ha hagut d'acordonar la zona". Segons el responsable del centre, "els pares estan un poc alarmats i preocupats; tenen por que no sigui un edifici segur".

A la resta d'instituts de l'Illa, "la normalitat i la tranquil·litat" foren la tònica dominant als centres de Secundària, segons la Conselleria. La jornada d'ahir fou una primera presa de contacte en què els alumnes assistiren a una presentació del curs i se'ls explicà les normes i el funcionament dels instituts. Es calcula que a Secundària s'incorporaren uns 24.500 alumnes i a Batxillerat, devers 6.600. Pel que fa a noves infraestructures, cal destacar l'IES Josep Quadrado de Ciutadella, l'IES de Manacor i l'ampliació de l'IES Marc Ferrer de Formentera.

A Manacor obre l'IES més gran de Balears

A la capital del Llevant, el nou IES Manacor obrí les portes per a uns 700 alumnes, un cop que s'ha acabat la primera fase del centre educatiu. La segona ha de servir per ampliar els espais i possibilitar la capacitat per a 1.200 alumnes i convertir-se així en el centre més gran de les Balears. Ahir, la primera jornada d'escola al barri de Son Fangos es desenvolupà sense incidents, ja que l'entrada dels alumnes fou escalonada durant tot el dia.
Al centre de Secundària de Felanitx també s'inicià el curs escolar amb normalitat. Els alumnes de la ciutat i de la comarca començaren la primera jornada de contacte amb el professorat i serà avui quan iniciïn el curs de valent.
D'altra banda, hi hagué algunes queixes per part dels pares dels estudiants de Portocolom per la minva del transport escolar per als alumnes de Batxiller.

L'IES Sant Marçal comença a Santa Maria

Uns 110 alumnes de Secundària que al juliol s'havien matriculat a l'IES Santa Maria i a l'IES Sant Marçal varen iniciar ahir el curs en un mateix edifici: l'escola graduada vella de Santa Maria. Es va donar la paradoxa, per tant, que l'IES Sant Marçal -Sant Marçal és un nucli urbà del terme de Marratxí- va iniciar el curs en un edifici situat a Santa Maria. "Pareix que Educació ha reordenat el mapa municipal de Mallorca i ha creat un districte de Marratxí a Santa Maria", ironitza la plataforma IES Santa Maria en un comunicat.

Membres d'aquest col·lectiu es concentraren davant l'escola graduada vella de Santa Maria, a les nou del matí, per mostrar "indignació" pel fet que la Conselleria d'Educació hagués optat per posar en funcionament l'IES Sant Marçal, que no disposa d'edifici, i no l'IES Santa Maria, que sí que en té.

Mobles

Quant als aspectes docents, el director del centre explicà que el curs començava amb normalitat. Això no obstant, ahir encara es treballava en la posada a punt de la infraestructura: faltava arreglar alguns detalls tècnics d'electricitat i muntar algunes aules, ja que el mobiliari no arribà fins dimarts. A la resta d'instituts de la comarca el curs començà amb normalitat, sense que s'hi produïssin incidents rellevants.