TW
2

El sindicat STEI-i ha denunciat avui que hi ha deu col·legis públics de primària que superen de forma "preocupant" les proporció d'alumnes per professor que fixa la llei que regula aquesta matèria, sis d'aquests de Mallorca, tres d'Eivissa i un de Menorca, una cosa que també ocorre en set instituts. Segons l'informe elaborat pel sindicat amb motiu de l'inici avui del curs escolar per als alumnes d'educació infantil i primària, hi ha centres escolars que han hagut d'"elevar molt" la proporció d'alumnes per professor.

El sindicat proposa que es duguin a terme desdoblaments de grup quan hi hagi massa alumnes o que hi hagi dos mestres per aula, però recorda que la normativa regula no sol el nombre d'estudiants sinó també l'espai del que han de disposar, que són uns dos metres quadrats en infantil i un metre i mig en primària segons el Reial Decret 132/2010 sobre requisits mínims dels centres educatius.

Segons l'opinió del STEI-i, són "especialment preocupants" les proporció d'Eivissa, on tots els centres de primària avisen que estan per sobre del que marca la llei, sobretot en els CEIP Cas Serres, Labritja i la Graduada. En el cas de Mallorca, els centres que superen les proporció són els CEIP S'Albufera, Punta de n'Amer, Jaume I de Palma Nova, Blanquerna del Pont d'Inca, Vialfàs de Sa Pobla i Jaume III de Llucmajor; i a Menorca el CEIP Mare de Déu de Gràcia.

També els centres de secundària, que comencen el curs dimecres, tenen grups per a sobre de la proporció establertes, que arriben a ser "preocupants" en els IES Quartó de Portmany, Sa Colomina i Sant Agustí d'Eivissa; els instituts de Calvià, Capdepera, Puig de Sa Font de Son Servera a Mallorca, i l'IES M. Àngels Cardona de Menorca. L'informe del sindicat considera que "són especialment necessàries les infraestructures d'Eivissa, en tots els nivells educatius i en tots els municipis" i alerta que "es pot produir un col·lapse amb al·lots en edat d'escolarització obligatòria" a l'esmentada illa.

El sindicat critica també que hi hagi alumnes que s'han quedat sense plaça en FP, de manera que per exemple l'IES Ramon Llull té 100 persones en llista d'espera en el cicle formatiu d'Integració Social. En l'IES Pau Casesnoves hi ha unes 50 persones que esperen poder entrar en un dels quatre cicles que ofereix el centre i en formació nàutic-pesquera assoleix 70 persones. En l'IES Marratxí, la llista d'espera la componen 40 alumnes, a l'IES de Tecnificació Esportiva hi ha 30, igual com l'IES Josep M. Llompart on es donen cicles de la família sociosanitària.

Quant al professorat, el STEI-i critica que hi ha professorat d'atenció a la diversitat que ha passat a fer altres tasques i exigeix que es cobreixi tota l'atenció a l'alumnat amb necessitats específiques de suport. També denuncia que en els instituts de secundària i els centres d'adults hi ha professorat amb un "considerable augment del seu horari lectiu" que empitjora qualitat de l'ensenyament.

El STEI-i ha detectat a més "un nombre considerable de persones interines" que havent treballat durant els 10 anys anteriors, a dia 9 de setembre encara no havien estat contractades per a aquest curs. Les crítiques del sindicat es dirigeixen també a l'impagament del Govern de despeses ordinàries dels centres, com ocorre als conservatoris de música d'Eivissa i Menorca que "no han rebut dotació econòmica ni de personal de manteniment i neteja", i en els centres per a adults que no han percebut "les despeses per dietes i desplaçaments".

A tall d'exemple, el STEI-i assegura que a l'IES Madina Mayurqa, la Conselleria li deu uns 17.000 euros, al voltant del 80% de la partida de despesa de funcionament del segon semestre.