TW
0

L'associació mallorquina per la salut mental Gira-Sol dóna feina directament o indirectament a 45 persones afectades per trastorns mentals severs. A més a més, s'encarrega de la formació de 35 persones més al centre ocupacional de dia, on es preparen per poder fer feina en algun dels sectors de comerç o serveis en els quals Gira-Sol és present.

Tal com explica la coordinadora del centre d'ocupació de Gira-Sol, Lola Cambronero, "allò ideal seria que, qui entràs al centre de dia, hi desenvolupàs prou habilitats per aprendre un ofici i poder treballar per a Gira-Sol. A més, fóra interessant que després pogués fer feina en una empresa ordinària". Tan bon punt es troba feina en alguna empresa ordinària, Gira-Sol continua fent un seguiment de l'evolució i de les necessitats de l'individu. "Les persones amb malalties mentals pateixen un fort estigma i la seva inserció social i laboral és més complicada", assegura Cambronero.

El tancament de Son Dureta el desembre passat va estar a punt de deixar set persones de Gira-Sol sense feina. Elles eren les encarregades del quiosc de l'hospital, però, amb el traspàs a Son Espases, no s'havia previst que aquest servei fos adjudicat a l'associació. Després de moltes gestions, l'abril passat s'aconseguí obrir al nou hospital una botiga de juguetes, llepolies i material d'oficina a la planta d'hospitalització de pediatria. Actualment, l'entitat té quioscs al polígon de Marratxí, a l'hospital General i a Son Espases. A més, també ofereix serveis de neteja i jardineria per a particulars i administracions.

Les persones que fan feina per a l'entitat tenen uns 40 anys de mitjana i són tant homes com dones. Eva Maria Pérez és la dependenta de la nova botiga de Son Espases, tot i que fa 16 anys començà a treballar al quiosc de l'hospital General. "M'agrada molt treballar de cara al públic: veure com els nins arriben plorant i surten contents, quan els pares els compren una jugueta", explica. Pérez assegura que "m'agrada molt la feina que faig i no la canviaria per a res".

Sobre el seu futur, Cambronero creu que cal "mantenir els actuals llocs de feina i posar en marxa la comercialització dels productes ecològics que vam començar a conrear fa dos mesos a l'hort de Puigpunyent". Tot i les dificultats econòmiques que travessen, ja que no reben les ajudes que les diferents administracions els deuen, "aguantam; malgrat tot, sinó ens paguen a final d'any entrarem en una situació molt complicada", explica la coordinadora. Actualment, l'entitat, sense ànim de lucre i que fundaren els familiars de persones amb malalties mentals, té una llista amb unes 10 persones que esperen per entrar al centre de dia.