TW
3

El ple del Parlament ha aprovat amb 34 vots a favor del PP i 23 en contra de l'oposició la validació del canvi de la Llei del Servei d'Ocupació de les Balears (SOIB), de manera que l'esmentada entitat ha estat assignada a la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats.

El conseller del ram, Rafel Bosch, ha defensat que amb la mesura es pretén millorar el sistema de formació professional de les illes i les polítiques actives d'ocupació.

Bosch ha assenyalat que la UE considera necessari estrènyer la col·laboració entre serveis públics, proveïdors de formació i ocupadors i és el que es busca amb la integració del SOIB en el departament que ell dirigeix.

Segons la seva opinió, el canvi permetrà més coordinació entre administracions educatives i els serveis públics d'ocupació per reduir les taxes d'abandonament prematur de l'educació i completar la formació dels joves que hagin deixat els estudis.

Dubtes en l'oposició

Davant de la possibilitat manifestada pel PSM-IV-ExM sobre què el canvi oculti la voluntat que "els doblers europeus per millorar la formació, es destinin a cobrir els dèficits pressupostaris d'Educació", el conseller Bosch ha assegurat que "no hi ha cap intenció d'obtenir fons que no siguin per a les finalitats a les quals estan destinats".

La intenció de Bosch, ha dit, "és vincular orientació laboral, ocupació i formació, especialment per a joves que han abandonat els seus estudis" i també optimitzar els recursos.

La diputada popular Margalida Prohens, ha assegurat que el canvi ajudarà els 15.954 joves sense treball que hi ha a les Balears.

Segons Prohens, integrar ocupació i formació s'adapta als postulats europeus de l'estratègia 2020 i suposa una decisió innovadora perquè els recursos s'assignin de forma eficaç.

Prohens ha subratllat que, per primera vegada en aquesta comunitat, la demanda supera l'oferta en FP i no s'han aportat solucions i a més "l'oferta és poc flexible i la presa de decisions no respon a les necessitats de les empreses".

Barceló defensa la seva tasca

Davant de les crítiques a la gestió de l'anterior Govern, la diputada socialista i exconsellera de Turisme i Treball, Joana Barceló, ha defensat que des de gener "Balears és una de les poques comunitats autònomes que ja estan creant ocupació".

Barceló ha explicat que en matèria d'FP s'ha avançat amb la regulació dels centres integrats i s'ha treballat en programes específics per a joves amb problemes de fracàs escolar, amb beques i el dispositiu de reconeixement de competències adquirides per experiència professional.

Segons Barceló, les principals debilitats del mercat laboral balear són "el baix nivell formatiu de la població activa lligat al fracàs escolar i la gran separació entre el sistema formatiu i les necessitats de les empreses", i l'assignació del SOIB a educació aprofundirà aquestes qüestions, ha considerat.

Barceló ha atribuït el canvi a una renúncia per part del vicepresident econòmic, Pep Ignasi Aguiló, a gestionar el SOIB i ha dit que a la pràctica suposa dispersió perquè l'Escola d'Hoteleria continuarà assignada a Turisme i a l'anàlisi econòmica per planificar la formació a Economia.

'Dispersió absoluta'

A més, la diputada del PSM-IV-ExM Josefina Santiago ha criticat la proposta per considerar que "suposa una dispersió absoluta d'economia, formació i món educatiu".

Santiago ha reclamat a l'executiu autonòmic que si el que planteja és un canvi de model el legisli amb la participació de l'oposició, i "no ho facin per decret llei perquè volem estar en aquest debat", ha afirmat.

Finalment, la diputada nacionalista s'ha preguntat qui exercirà la intermediació amb el món laboral i el foment de la contractació després d'aquest canvi.