El decret llei, que s'aprovarà divendres en Consell de Govern i que s'intentarà ratificar en el ple extraordinari del Parlament de dia 30, no té una assignació econòmica específica. No en té perquè, segons Aguiló, es reflectirà en els propers pressuposts autonòmics. Aquests comptes "trencaran amb la línia anterior" i se cenyiran molt als ingressos prevists per poder "complir amb la paraula donada" i pagar els proveïdors. A més, retallarà les subvencions i les limitarà a les que siguin per a serveis "essencials", o sigui "les relacionades amb els temes socials, educació i sanitat".
"Tenim tot un ventall d'ajudes que van des de les destinades als serveis absolutament essencials i que s'han de mantenir fins a altres que es donen a empreses que tenen una activitat comercial i que en molts casos generen una distorsió en el mercat", recalcà el vicepresident.
Malgrat això, l'esborrany del decret llei que presentà ahir als agents econòmics i socials al Consolat parla almenys de donar suport econòmic i de coordinar subvencions, tot i que no són l'eix principal per impulsar l'activitat dels emprenedors (persones que no fa dos anys que han iniciat l'activitat i empreses innovadores o de base tecnològica) i les petites i mitjanes empreses (pimes), els dos destinataris de la norma.
De fet, els agents econòmics tampoc no entengueren el mateix sobre les subvencions. Mentre que el president de la Cambra de Comerç, Joan Gual de Torrella, defensà que la llei ja no parla de subvencions, un "concepte que pertany al passat", sinó que fixa una estratègia de l'Administració perquè es desenvolupi l'activitat empresarial; un altre dels presents, el president de PIME Balears, Antoni Juaneda, digué que no es donaran subvencions per crear empreses (perquè això provocava que es creassin societats just per cobrar la subvenció), sinó que ajudaran aquelles companyies que han sobreviscut perquè són rendibles.
El decret llei, de només nou planes, és molt "generalista", com apuntà el president de la CAEB, Josep Oliver, està ple de declaracions d'intencions, és poc comprometedor i inclou aspectes ja recollits en els pactes signats pel Govern del Pacte amb els agents socials i econòmics, com recordà el líder d'UGT, Lorenzo Bravo.
L'objectiu de la llei és impulsar el teixit productiu amb mesures de suport econòmic fiscal i financer que facilitin el desenvolupament dels emprenedors i les pimes. A banda del suport econòmic i les exempcions fiscals, la norma té tres pilars més: la simplificació administrativa; facilitar infraestructura i sòl industrial; i la promoció d'una cultura emprendedora en l'àmbit educatiu.
Reaccions dispars
Cap dels agents econòmics i socials que participaren en la reunió no qüestionà l'essència de la norma que els presentà el Govern. Tanmateix, mentre que els agents empresarials es limitaren, bàsicament, a aplaudir-la, els sindicals en critacaren diversos aspectes. El secretari general d'UGT, Lorenzo Bravo, va retreure que s'aprovi per decret i sense una participació activa dels agents socials; el secretari de Comunicació i Ocupació de CCOO, Francesc Mellado, advertí que no s'aborden polítiques actives de creació d'ocupació i que s'obvia el fet sindical; i el secretari general d'USO, David Díaz, qüestionà que no resolguin els pagaments pendents a proveïdors.
A banda dels tres agents sindicals i dels representants de PIME i la Cambra de Comerç, també assistiren a la reunió la secretària d'APTA Balears (associació d'autònoms), Cristina Canet; el president del Cercle d'Economia, Alexandre Forcades; el director del CRE, Antoni Riera; la presidenta de Joves Empresaris, Irene Llull; el president d'Afedeco, Bartomeu Servera; el secretari de la Cambra de Comerç de Menorca, Pedro Monjo; i el president de Pimeco, Bernat Coll.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Essencial, pel PP, són els seus salaris i els dels seus "adlateres".
Essencial. pel del PP, vol dir tornar a guanyar les eleccions. Així que si no ho volem, posem-lis difícil.
Perfecte, els serveis lingüístics ben prestats són essencials.