Salom, entre Roig i Rotger, dimarts, quan donà compte del deute del Consell de Mallorca.

TW
2

El deute viu del Consell de Mallorca reconegut pel Ministeri d'Economia i Hisenda -i contrastat amb el Banc d'Espanya- és de 126,8 milions d'euros amb data del 31 de desembre de 2010. Les dades oficials, per tant, disten molt dels 329 milions d'euros de deute que, segons han anunciat aquesta setmana els actuals responsables populars, tindria ara mateix la institució insular.
Els 200 milions d'euros de diferència surten de computar conceptes que la metodologia oficial ignora. Mentre que el Ministeri d'Economia computa només el deute viu amb les entitats financeres, el Consell hi suma els deutes contractats amb els bancs tot i que no s'hagin executat, però també les factures pendents de pagar amb els proveïdors i les transferències internes (a instituts o a altres organismes propis) que de moment no s'han efectuat.

Així, per exemple, els responsables populars sumen als 126,8 milions de deute viu 40 milions d'euros més de préstecs concertats l'any 2010 però que abans del traspàs de poders encara no s'havien disposat (no s'havien començat a gastar). També hi afegeixen un crèdit extraordinari de 14 milions més que encara no s'ha concertat amb les entitats financeres i que s'aprovà, a principi d'any, precisament amb el vot favorable dels consellers insulars del PP.

Per tant, i segons els anteriors responsables, el Consell té 54 milions a la recambra. Aquests, sumats als 126,8 milions de deute viu donen, aproximadament, els 181 milions d'euros de deute amb els bancs que apuntaren aquesta setmana la presidenta insular, Maria Salom, i la seva responsable d'Hisenda, Margalida Roig.

Però el Banc d'Espanya i el Ministeri d'Economia i Hisenda tampoc no hi computen les factures pendents que té el Consell amb els proveïdors ni les transferències que el Govern de l'Illa té pendents d'efectuar amb els organismes propis. En el primer cas, els populars compten com a deute amb els proveïdors 24 milions d'euros de factures que la mateixa institució no ha acabat de tramitar i que, per tant, encara no han arribat a la tresoreria. En el segon cas, consideren un deute les transferències pendents del Consell als seus instituts, malgrat que aquestes corresponen als mesos que queden per endavant fins a acabar l'any.

En aquest sentit, els 79 milions d'euros que, segons els conservadors, deu el Consell a l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), són les transferències pendents a aquesta entitat fins a final d'any i, en conseqüència, la xifra inclou mensualitats passades, però també futures. El Consell transfereix cada mes a l'IMAS gairebé 9,6 milions d'euros. Quan el PP arribà al Govern insular, l'Institut havia rebut 36 milions d'euros dels 67 milions que li tocaven fins llavors. Per tant, el retard era de 31 milions i no de 79 milions com afirmaren els populars.