El responsable d'emancipació i la presidenta del CJIB, Marta Carrió, ahir en la roda de premsa.
El 47% de la població jove de les Illes Balears no ha aconseguit emancipar-se; és a dir, que encara viu amb els pares o en depèn econòmicament, tot i que comparteixin pis, com és el cas de molts estudiants. La presidenta del Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB), Marta Carrió, afirmà ahir, Dia mundial de la joventut, que aquesta situació és "el resultat d'una situació sociolaboral molt complexa" que marca unes dades d'atur juvenil considerables. La taxa a l'Arxipèlag se situa en el 30% de la població activa. Carrió assenyalà que és més alta entre els joves (un 36%) que entre les dones (un 27%).
Aquesta dada, que hauria de ser en principi positiva per al sector femení, no es veu reflectida quan es parla d'accés a l'habitatge. Les joves treballen més, però "encara cobren menys que ells", assenyala la presidenta del CJIB. Mentre que les dones tenen uns ingressos anuals nets de prop de 13.000 euros, els homes se situen en els 16.000 euros.
Dades recollides dels diferents observatoris dependents del Consell de Joventut d'Espanya reflecteixen aquesta realitat. Si analitzam els resultats en clau de gènere, "ens adonam que les dones han de dedicar prop d'un 70% del sou a l'habitatge, mentre que els homes hi dediquen aproximadament un 57%". La mitjana ens indica que el gruix de la joventut ha de dedicar més del 65% del salari a pagar el pis, to ti que el que es recomana és que sigui un terç, un 30%, del sou.
Carrió apunta que tots aquests entrebancs econòmics són els que dificulten la sortida de la llar dels progenitors i que en aquest sentit s'ha d'incentivar el lloguer davant la hipoteca. També alerta del perill que sols un 7,8% de la població activa menor de 30 anys sigui emprenedora, ja que l'autoocupació és una de les principals "vies de creació de riquesa i llocs de feina".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.