TW
1

La Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols (FEFE) ha criticat aquest divendres la "falta de voluntat" de l'administració per aportar solucions a la situació d'impagaments que estan travessant nombroses oficines de farmàcia de diferents comunitats autònomes. Així ho ha expressat el president de FEFE, Fernando Redondo, que en una roda de premsa, ha dit que "crida l'atenció la falta de voluntat de les comunitats autònomes per aportar solucions, plans o dates de pagament, per acabar amb aquesta situació, una actuació que no permet trobar sortides en què poguessin intervenir tercers com entitats financeres".

Redondo ha reiterat que "si s'ha arribat a aquesta situació no ha estat per la falta de solidaritat dels farmacèutics sinó per la passivitat de l'Administració per trobar solucions" i assegura que "els ciutadans necessiten urgentment solucions econòmiques que permetin mantenir un servei farmacèutic de primera necessitat i de qualitat com que s'estaven divertint fins ara". Segons el president de FEFE, aquesta "passivitat" es veu en la falta de propostes per part del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), l'última reunió del qual va tenir lloc a finals de juliol, i que "no va abordar aquest problema dels impagaments que ja existia i, tanmateix, es va centrar en aportar propostes de nous retalls en farmàcia que es vénen sofrint des de l'any 2000", exposa Redondo.

Des de FEFE proposen que es realitzi un pacte d'Estat per acabar amb aquests impagaments i asseguren que una solució plausible que es podria acordar en el pròxim Consell de Ministres, que tindrà lloc el pròxim 19 d'agost, seria "que l'Estat es presentàs com a aval per al Sistema Nacional de Salut", ha assegurat l'assessor jurídic de FEFE, Juan de la Cruz.

Suport als potecaris de Castella La Manxa

En relació al tancament de farmàcies que va secundar aquest dijous més d'un 80 per cent de les apotecaries castellà-manxegues, Redondo ha manifestat el seu "suport incondicional" a aquesta protesta i afirma que des de la federació s'han posat i es posaran els mitjans necessaris per ajudar els seus companys.

Per la seva part, la secretària general de FEFE i presidenta de la Federació d'Empresaris Farmacèutics de Castella-la Manxa (FEFCAM), María Dolores Espinosa, ha recordat que la situació que estan vivint les farmàcies de la seva regió és "insostenible" i assegura que "no hi ha cap legislació que obligui un farmacèutic a arruïnar-se per avalar el Sistema Nacional de Salut", justificant així els tancaments protesta d'aquest dijous.

A les Balears

Múrcia, les Illes Balears i La Rioja són altres de les comunitats autònomes més afectades pels impagaments de la factura farmacèutica per part de les seves respectives administracions. El president de l'Associació d'Empresaris Farmacèutics de Balears (AEFB), Guillem Torres, ha exposat que "des de maig no es paga la factura de la prestació farmacèutica als farmacèutics de les illes i s'està fent tot el possible per evitar arribar a la situació en la qual hi ha Múrcia" i ha afegit que "se suposa que a finals d'agost o principis de setembre l'administració presentarà un cronograma de pagaments perquè informi de com i quan pagaran".