Maria Salom ha explicat l'abast del deute del Consell. | M. À. Cañellas.

TW
31

"Si el Consell fos una empresa, avui estaria en suspensió de pagaments". Amb aquesta sentència resumí ahir la presidenta del Consell, Maria Salom (PP), la situació econòmica que, segons ella, s'ha trobat. El Consell té un deute de 329 milions, dels quals 181 s'han de pagar als bancs, 58 als proveïdors i 90 al seu sector públic, la majoria (79,3 milions) a l'Institut d'Afers Socials (IMAS).

Salom va esgotar els qualificatius per culpar de la situació als anteriors gestors del Pacte (PSIB, Bloc i UM). "El Pacte ha deixat la institució endeutada fins a les celles", "això ha estat can Bum", un "desgavell esfèric", "no hi havia un govern, sinó minigoverns que gastaven a balquena", "s'ha hipotecat el futur dels mallorquins", "han estat uns mans foradades" i "això ha estat una festa particular amb moltes rialles", foren algunes de les expressions emprades per la presidenta.

De fet, segons ella, amb Francina Armengol (PSIB) de presidenta el deute de la institució amb els bancs s'ha incrementat un 62% i ha passat d'11,8 milions als 181 actuals. La responsable d'Hisenda, Margalida Roig, ho rematà dient que, a més, s'havien trobat la caixa "neta" i que haurien de recórrer a préstecs per fer front a pagaments, ja que la major part del pressupost que no està compromès està vinculat a un ingrés finalista.

A més, només al Departament d'Urbanisme hi ha adjudicats contractes fins a final d'any per 46 milions d'euros. I no descartà que apareguin més factures per pagar a proveïdors. Amb tot, digué que, "en principi", les nòmines estan garantides. Però si Salom s'esplaià en qualificatius i a explicar la situació que s'havien trobat, no fou tan concreta a l'hora d'avançar com la resoldrà. Es limità a dir que faran un pla de feina per intentar sanejar la institució i adaptar-la a les disponibilitats econòmiques actuals. Avançà que s'hauran "d'estrènyer el cinturó", "redimensionar" el Consell, "prioritzar" despesa i ser més "eficients" i creatius sense gastar gaire.

La seva consellera afegí que "si es fa un reajustament de la despesa, se'n pot sortir". Anuncià que, dels 170.000 euros que dedicaven a la Diada, enguany ja es passarà a 50.000 euros; que s'eliminarà un programa d'innovació, valorat en 450.000 euros anuals, que servia per fer estudis i que suposava contractar nou persones. També deixà entreveure una retallada en les subvencions i advertí que la prioritat serà la despesa social.

Salom admeté que un "problema important" és que el Govern els deu 240 milions. I apuntà que el 3 de maig, dos dies abans de la campanya, els anteriors responsables reclamaren aquest deute al Govern i, en canvi, tres setmanes després deien que la institució estava sanejada. "Han enganyat els ciutadans", sentencià. La seva titular d'Hisenda afegí que el 53% del pressupost del Consell depèn del Govern i que allò que ha passat és que al Govern li han caigut els ingressos i el Consell ha continuat gastant. Roig explicà, per exemple, que, des de febrer, el Govern no transfereix al Consell els 8,8 milions de finançament que li ha d'enviar cada mes.

També apuntà que Govern i Consell havien acordat en temps del Pacte que la institució insular rebria una bestreta anual de 37,5 milions a compte de la futura llei de finançament dels consells. Es pagaren el 2009 i el 2010, però, com que el 2011 es prorrogaren els pressuposts, el Consell els va preveure com a ingressos però el Govern no els computà com a despesa. I no han arribat. Ara, el Consell ha demanat al Govern si els pot pagar. Però, "pot passar que no ens puguin fer aquesta entrega a compte i el Consell hauria de donar de baixa despeses per valor de 37,5 milions, quan no tenim marge de maniobra perquè estan gastats", apuntà Roig, qui recalcà que "la gestió s'aguantava sobre el paper, però, en realitat, era pura ficció".

En total, hi ha 116,5 milions d'ingressos que no estan compromesos: els 37,5 d'abans, 20 de tres convenis del Govern que no estan signats i els 59 del conveni de carreteres amb Foment. Sobre aquest conveni, afirmà que dels 131 milions que han arribat, just 27 s'han gastat en carreteres. En total, dels 618 milions d'ingressos prevists enguany -eren 428 milions, però es modificà el pressupost prorrogat- només n'hi ha 165 de garantits. I dels 554 de pressupost de despesa (eren 360, que s'han incrementat amb 50 modificacions de crèdit), n'hi ha 301 de compromesos i la gairebé resta estan vinculats a prèstecs i convenis.