Vacances d'alcohol i drogues que acaben en un hospital
Les urgències dels centres sanitaris s'omplen a l'estiu amb un perfil de turista estranger d'entre 16 i 30 anys que ha begut massa o s'ha drogat
Els mesos d'estiu són coneguts tradicionalment per les seves nits de bauxa. Sobretot pels turistes que arriben amb ganes de passar-s'ho bé i combinar discoteca, beguda, sexe i, en molts casos, tot tipus de drogues que els ajudin a desinhibir-se i a viure al màxim les merescudes vacances. Però, és clar, això té contraindicacions.
Les més conegudes poden ser mortals. Parlam de víctimes del temerari balconing, tècnica macabra que consisteix a anar de balcó en balcó de l'hotel, o a botar del balcó directament a la piscina. Cada any hi ha morts. Els accidents de trànsit també són habituals. I, en un altre registre, menys greu, hi trobem aquelles intoxicacions d'alcohol i drogues que et poden dur a l'hospital.
També hi ha cremades per dormir la mona a la platja durant les hores de sol.
I és que durant els mesos de juny, juliol i agost les urgències dels hospitals en zones turístiques reben un augment d'ingressos de joves als quals la festa no ha caigut del tot bé. Especialment els caps de setmana. Intoxicacions etíliques -grans borratxeres, comes etílics- o substàncies toxicològiques -des de ionquis fins a empastillats- són tònica habitual. Posem xifres. A Son Llàtzer, les UR registren una mitjana de 15 casos d'intoxicació etílica de divendres a diumenge. A la clínica Palmaplanas, la gent atesa amb clars símptomes d'embriaguesa o per drogues es multiplica per deu respecte de la resta de l'any.
A Eivissa, l'hospital de Can Misses rep un augment de joves que arriben a urgències beguts o drogats -de vegades, inconscients. Es calcula que més de la meitat dels que arriben als hospitals per aquests fets són turistes estrangers. I la franja d'edat que assenyalen els metges deixa clar que les nits boges són cosa de joves d'entre 16 i 30 anys.
Els doctors dels diversos hospitals asseguren, però, que les xifren poden variar en funció de la zona on estiuegen els joves -segons si és conflictiva o no-. Punta Ballena, a Magaluf, i l'Arenal de Palma són, per exemple, llocs amb molta aglomeració de joves. Les drogues són diferents. A Sont Llatzer s'atenen 4 o 5 casos d'aquests al mes, la major part per heroïna. És l'altre perfil.
També a Illes Balears
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- L’organització juvenil Nosaltres sols! visibilitza l’arraconament del català a Calvià
- Golàs a l’Auditòrium de Palma: Jagoba Arrasate puja a l’escenari i emociona tothom amb un ‘bertso’
- El Triatló de Portocolom amaga el català
- Aquí està disponible 'Norats', la sèrie que el nou director d'IB3 no vol que mirem
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
es podria pensar iniciar el co-pago en aquets casos d'urgencies. si un menor es recollit i auxiliat per el servei d'urgencies a causa del botellot, qualcú s'ha turat ha pensar quants d'euros costa la reanimacio, transllat,i atencio médica d'aquest joves ,ta nt sols per sortir de marxa? qui ho paga som tots els que no anam de botellot i ens divertim d'altra manera.