El portaveu del Govern i conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, ahir durant la compareixença posterior al Consell de Govern.

TW
12

Els proveïdors hauran d'esperar com a mínim fins al mes d'octubre per saber quan cobraran les factures que els deu el Govern. El portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, explicà que fins que no es presentin els pressupostos de la Comunitat Autònoma del 2012 "no es coneixeran exactament els crèdits atorgats per les entitats financeres per pagar els proveïdors". La Llei de pressupostos i la Llei d'acompanyament és on es detallaran les vies d'ingressos i, per tant, els crèdits.

En total, el Govern té un deute de 1.104 milions d'euros amb els proveïdors, que haurà de saldar mitjançant crèdits i paral·lelament amb el Pla de sanejament. Tal com confirmà Bosch, la intenció de l'Executiu és pagar, però "caldrà continuar esperant, ja que s'abonaran les quantitats de mica en mica", apuntà en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.
Pel que fa a quan podrien signar els crèdits amb les entitats bancàries, el portaveu assegurà que "no hi ha data, però s'anirà avançant i retocant els pressupostos prorrogats d'enguany". I és que "hi ha d'haver un tempo per preparar els comptes del 2012".

El també conseller d'Educació assenyalà que el fet que s'aprovàs, per part de la Vicepresidència econòmica del Govern central, el Pla de sanejament els permet dotar-se de "credibilitat davant les entitats financeres" i mostrar que és un pla "seriós". Així, poden tenir la certesa que "els podrem tornar" els doblers. De moment, els bancs ja han mostrat la "intenció de col·laborar amb la disponibilitat de crèdit", sempre que "treballem amb una política d'austeritat i contenció de la despesa", segons Bosch.

Un govern auster

Bosch desmentí que el Pla de sanejament passi per davallar el sou dels funcionaris o per tancar hospitals, si bé reconegué que els treballadors públics hauran de fer alguns "sacrificis", com assumir més tasques. Així mateix, apuntà que no es renovaran els contractes al personal eventual i interí, i tampoc no es cobriran les places que quedin lliures per jubilació.

Sobre les empreses públiques, Bosch no precisà quantes "fusions i reorganitzacions" hi haurà. Tanmateix, indicà que "mantindrem les estrictament necessàries per al bon funcionament de les institucions públiques". En aquests moments, el Govern es troba en procés d'estudi de la reorganització necessària per aprimar l'Administració; "no m'atrevesc a donar-ne un nombre", digué Bosch. Cada conseller presentarà a la Vicepresidència econòmica la seva proposta de reorganització de les empreses que siguin competència seva per tal de "prioritzar la continuïtat d'aquelles que siguin vitals per al funcionament de les conselleries".

Quant al deute de 3 milions d'euros que l'Executiu encara manté amb l'escola concertada, Bosch afirmà que a final de mes es reunirà amb el president d'Escola Catòlica per establir un calendari de pagaments. Pel que fa al deute de 3 milions d'euros que té l'escola pública, el conseller remarcà que "s'està treballant per poder pagar-los". Bosch justificà el pagament d'aquesta setmana a la concertada perquè "tenien més retards acumulats". La intenció del conseller és poder fer efectiu el pagament de la pública en breu perquè el curs escolar pugui començar el 12 de setembre sense cap problema.