Les empreses públiques només tindran doblers per pagar nòmines

Només rebran doblers per pagar nòmines, tributs i despeses financeres. Just s'escaparan de les restriccions les que ofereixin serveis públics “essencials”

Personal de l'Ibanat, una de les empreses públiques de la Comunitat Autònoma. | Carme Fontestad

TW
18

El pla d'ajust del Govern de José Ramón Bauzá deixa a pa i aigua la majoria d'empreses públiques de la Comunitat que, a partir d'ara, rebran mensualment transferències per cobrir "només" la nòmina del personal, els tributs i les despeses financeres. Just s'escapen d'aquesta restricció els ens que tinguin com a objectiu la prestació de serveis públics essencials; és a dir, els que afecten els serveis sanitaris, educatius i socials. La retallada afecta la meitat del pressupost de despesa corrent que tenien inicialment, quan queda menys de la meitat d'exercici.

Segons el Pla de sanejament elaborat pel Govern i aprovat per Madrid, dels 328,8 milions que reberen les empreses públiques l'any 2010 per a despesa corrent (nòmines i amortització del deute), se'n pretenen retallar ara 166,45. La reducció, de més de la meitat del pressupost, es produeix quan suposadament l'altra meitat ja està gastada perquè s'ha superat l'equador de l'exercici. De fet, la meitat de la retallada en despesa corrent prevista en el pla de sanejament per a tota la Comunitat es produirà en les empreses públiques. Bona part de l'altra meitat és la que afecta les subvencions (104 milions d'euros).

Tanmateix, la reducció de despesa prevista en el pla per a les empreses públiques encara és més forta quan afecta les transferències de capital: els doblers que dóna la Comunitat a les empreses públiques perquè facin inversions. Aquí, dels 252,2 milions liquidats el 2010, s'han de retallar ara 161,3 milions, un 64% del pressupost. També aquí, són les empreses públiques les que assumiran la major part dels 254 milions que es preveuen reduir en les transferències per fer inversions. Els altres perjudicats seran les corporacions locals, que deixaran de rebre 81,6 milions.

Per fer possible aquesta reducció de despesa al sector públic, a banda del procés iniciat per reduir-lo, l'Executiu anuncia que tirarà enrere les transferències corrents i de capital "pels imports que excedeixin d'allò considerat inevitable" i aclareix que entén per "invetible" les nòmines, l'IRPF, la Seguretat Social, els interessos i les amortitzacions de deute. A la vegada, el Govern "ha tramès als responsables de tots els ents l'ordre de no realitzar fins a final de 2011 cap despesa, inversió o pagament que no sigui estrictament necessari".

Per altra banda, es limitarà la política de contractacions de les empreses públiques, de manera que aquestes hauran de demanar autorització, fins i tot, per cobrir baixes de maternitat o substituir excedències. "Únicament s'autoritzaran les contractacions realment imprescindibles". Però, a més, s'ajustarà el capítol de personal de cada entitat de manera que no disposin de marge per fer noves contractacions i, "en tots els casos que sigui possible", es "forçarà" una reducció de la plantilla. L'Ib-Salut, que té un estatus diferent, no es veurà afectat pel pla de sanejament en el mateix nivell. La reducció de despesa corrent suposarà un estalvi de 42,2 milions dels 279,1 prevists. D'aquests 42 milions, 13,5 es deixaran de transferir a les fundacions hospitalàries i 28,6 es deixaran de gastar en despesa farmacèutica.

S'acaben les bestretes d'ajuts

A banda de les empreses públiques, l'altre fort ajust en les transferències corrents afectarà les subvencions. En aquest cas, a banda de la retallada de 104 milions (dels 253 prevists) ja anunciada, el pla preveu encara dues restriccions més: la primera és que les subvencions directes -les que es donen sense concurs- només es concediran "de manera excepcional" i requeriran un decret aprovat pel Consell de Govern i previ informe de la Vicepresidència econòmica; l'altra restricció és que s'acabarà amb els pagaments anticipats de les subvencions i, per tant, fins que no s'acrediti l'actuació subvencionada no es podran cobrar. Fins ara es rebia una bestreta. Només escaparan d'aquesta limitació les subvencions dels àmbits socials i sanitaris quan estiguin "degudament justificades".

Finalment, els altres grans perjudicats per les retallades seran les corporacions locals (ajuntaments i consells insulars). Així les coses, aquests perdran 23,3 milions d'euros dels 174 milions que havien de rebre per transferències corrents. Però sobretot veuran afectades les dotacions que havien de percebre enguany per poder portar a terme inversions. En aquest capítol, el de les transferències de capital, la retallada els suposarà perdre 81,6 milions dels 193,6 milions prevists per a aquest exercici.