Al centre, el president del COFIB, Antoni Real, en l'assemblea extraordinària que va tenir lloc ahir a Palma. | J.Morey

TW
1

Els apotecaris balears no tancaran, si més no de moment. A final de juliol, aprovaren que tancarien diversos dies els seus establiments per protestar així per l'important deute del Govern, que arriba gairebé a 30 milions d'euros.
La iniciativa fou rebutjada ahir per la majoria d'integrants del Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB), que es reuniren en una assemblea extraordinària. El col·lectiu decidí, "per responsabilitat i com a mostra de compromís amb els ciutadans", perllongar les converses amb l'Administració abans d'aplicar mesures que "puguin perjudicar el conjunt de la societat".

La Vicepresidència econòmica demanà més temps a aquests professionals i allargà un cop més el termini per presentar un calendari de pagaments, que estava fixat per al dia 20 d'agost i que al final serà per setembre, "quan es posi en marxa el Pla de sanejament". Així ho explicà el president del COFIB, Antoni Real. Durant la reunió, es valorà positivament la "sensibilitat" de l'Executiu per fer efectiu l'abonament de la suma no satisfeta. "Volen solucionar aquest problema", expressà Real.

Així i tot, els membres del Col·legi deixaren clar que "amb aquestes mesures no n'hi ha prou" i que "les farmàcies no poden continuar finançant els medicaments dels ciutadans" de manera indefinida. A continuació, el cap del COFIB va remarcar que la situació es pot mantenir temporalment gràcies al "suport de les entitats financeres", que varen concedir crèdits a tots els apotecaris que s'hi varen adreçar per pal·liar el deute dels seus negocis, a títol personal.

L'entitat també expressà la gran preocupació del col·lectiu pel "possible desproveïment de medicines que es pot viure a les oficines de farmàcia de les Illes si continuen els impagaments de l'Administració". No obstant això, Real expressà que "des del Col·legi, sempre advocarem perquè això no succeeixi". Només en l'estranya situació "que haguéssim de fer front a la creació d'aquests medicaments", en perillaria el subministrament.

El 29 de juliol passat, el Govern abonà als apotecaris sis milions d'euros dels 36 que els devia per les receptes de la Seguretat Social corresponents a maig i a juny. La xifra equivalia a un 33% de la facturació del mes de maig. Actualment, i segons concretà el COFIB, la quantitat no pagada ascendeix a un total de 29.961.274 euros. Es calcula que el deute per farmàcia pot oscil·lar entre 80.000 i 90.000 euros.