El passadís més llarg de Son Espases, que travessa en horitzontal tot l'hospital, té una distància de 498 metres entre una punta i l'altra.

TW
6

Les distàncies internes a l'hospital Son Espases són tan grans que ja han motivat queixes dels treballadors. No debades, el passadís més llarg que travessa el macrocentre fa 498 metres, o sigui, mig quilòmetre. Aquesta tan sols és una mostra de les grans distàncies que separen les diferents unitats al centre. Però fer feina recorrent aquests espais, amunt i avall, fa que els zeladors d'hospital hagin arribat a caminar 18,5 quilòmetres en una única jornada laboral.

No debades, el plantejament espacial de disseny de l'hospital en predominança horitzontal genera, als zeladors, una constant transició per plantes, laboratoris, farmàcia, etc. I això genera uns recorreguts que, al llarg de la jornada, generen una acumulació de llargs desplaçaments fins i tot amb càrrega.

D'aquí els 18,5 quilòmetres recorreguts. Així ho demostra l'experiment realitzat per Francisco José Pinta, tècnic en prevenció de riscs laborals i zelador de l'hospital. Pinta s'ha col·locat durant els darrers mesos un podòmetre, una màquina que compta de manera digital la distància que recorre la persona que el du damunt mentre camina.

Concretament es tracta d'un podòmetre Distal Newfeel 100 i el portava a la cintura. Pinta l'activava a l'inici de la jornada (just en sortir del vestidor) i el desconnectava quan acabava (en el mateix punt de partida). El resultat és que la distància màxima mesurada és de 18,5 quilòmetres recorreguts, que assolí mentre feia el torn d'horabaixa del passat 30 de març. Altres distàncies assolides oscil·len entorn dels 16 quilòmetres. Pinta, en tot cas, assegura que altres companyes de professió que també han mesurat les distàncies han podòmetre han arribat a marcar els 21 quilòmetres només durant el seu torn.
Aquests resultats són fruit del desplaçament d'usuaris i pacients, amb les seves mobilitzacions corresponents; bé sigui caminant, en cadira de rodes, en llitera o en llit hospitalari.

Després de fer els automesuraments, recollits entre el 29 de març i el 22 de juliol, Pinta ha elaborat un informe sobre aspectes essencials de l'activitat dels zeladors d'urgències de l'hospital. Més enllà que caminar sigui un excercici saludable, Pinta explica els problemes sanitaris que se'n deriven: "Poden estar segurs que aquestes distàncies no es fan en mitja hora i després ens colgam. No. I les nostres articulacions (genolls, turmells i colzes), així com les lumbars, se'n ressenten de manera important". I afegeix: "Totes aquelles persones usuàries que han passat per l'hospital poden donar testimoni del que els plantejam i de la tasca que desenvolupam".

La queixa de Pinta, a més a més, té gust amarg. "Vull deixar clar que al col·lectiu de zeladors i zeladores de l'hospital ens preocupa, i molt més en els temps que corren, la sensació generalitzada que té part de la societat, que descriu la nostra feina com viure la vida. Res més lluny de la realitat".

De fet, en el seu informe alerta que "a la llarga, o sigui en un parell d'anys, els zeladors caurem en baixa laboral per lesions musculars i articulars". El disseny de Son Espases, però, ja preveia -en part-, l'efecte d'aquestes distàncies. Tant és així, que instal·laren un sistema d'enviament pneumàtic de paperassa. Es tracta d'un sistema que funciona amb aire a pressió al llarg d'un tub, que transporta la càrrega en una unitat transportadora cilíndrica. De fet, alguns supermercats generalistes ja han començat a emprar tubs d'aquesta mena per enviar la recaptació de les caixes registradores fins a un lloc segur.

En tot cas, els zeladors asseguren que el sistema s'encalla i falla en multitud d'ocasions. "No el criticam en si mateix, ens agrada com a sistema per enviar paperassa sense haver de fer grans distàncies. Però la meitat de les vegades no funciona correctament", diu el tècnic en prevenció de riscs laborals. Per això proposa que l'hospital adquireixi algun tipus de vehicle elèctric per recórrer els passadissos. "No altera el desenvolupament sanitari ni fa molt de renou", diu Pinta. També demanen que s'instal·li una sala de raigs X a l'àrea de trauma d'Urgències, ja que actualment han de recórrer 170 metres per arribar a la sala de raigs X que està més a prop.