Les botigues gestionades per xinesos són habituals a algunes zones de Ciutat. | PERE BOTA

TW
0

Els xinesos de les Illes opten per fer-se autònoms i durant el primer semestre del 2011, foren els estrangers que més incrementaren la seva afiliació a aquest col·lectiu de treballadors. Augmentaren un 12% respecte de l'any anterior i això els converteix en la quarta nacionalitat estrangera amb més treballadors estrangers per compte propi a les Illes, segons dades proporcionades per la patronal CAEB.

Els alemanys són la nacionalitat estrangera que més autònoms aporta a les Illes, amb un total de 3.810 (25,9% dels total dels no nacionalitzats); seguits pels anglesos, amb 2.002 autònoms (13,6% dels estrangers); i els italians, amb 1.187 (8,08% dels forans).

En aquestes nacionalitats el creixement es manté estable. Per contra, els autònoms xinesos, tot i ser menors en nombre, amb 834 autònoms registrats el mes de juny passat, presentaren un creixement molt elevat, situat en el 12,7% respecte del juny de 2010 a l'arxipèlag balear.

La composició dels autònoms a les Illes és peculiar si la comparem amb d'altres comunitats autònomes. Dels 83.711 treballadors per compte propi declarats el primer semestre, 14.688 eren estrangers, és a dir, un percentatge del 17,5%. Aquesta xifra dista molt de la mitjana de l'Estat, que se situa en 4,8%. Això provoca que Balears encapçali la llista de comunitats en què el creixement d'autònoms estrangers fou major durant aquest primer semestre de l'any, amb un augment del 20% respecte de l'any anterior.

Es calcula que en conjunt, Illes Balears, Catalunya, Comunitat de Madrid, País Valencià i Andalusia concentraren pràcticament 9 de cada 10 altes d'autònoms estrangers (un 86,8%) el primer semestre de l'any 2011, segons dades proporcionades per la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA). L'estacionalitat de l'economia de les Illes per la temporada turística és un fenomen habitual. La diferència entre el primer i el segon semestre de l'any normalment frega els 6.000 treballadors. Això suposa que l'augment d'afiliats vegi les seves millors xifres el primer semestre, en començar l'estiu.

El president de l'Associació intersectorial d'autònoms (CEAT) de Balears, Josep Oliver, explicà amb relació a la situació actual que "sobretot els autònoms que pertanyen a sectors de la restauració i l'hoteleria a les zones turístiques estan tenint molts bons resultats per ara". "Esperàvem que seria una temporada bona", afegí Oliver, però amb el tancament d'hotels al nord d'Àfrica per l'anomenada primavera àrab "molts touroperadors demanaven els hotelers que obrissin abans i els ompliren. I això ha afectat els comerços i botigues del costat i tota l'oferta complementària que molts autònoms proporcionen", reflexionà. "Moltes zones turístiques obriren abans de Setmana Santa i amb una elevada afluència de clients", explicà el president de CEAT.

Tot i així, Oliver es mostrà cautelós. "Aquest augment d'autònoms s'hauria d'agafar amb pinces perquè pot ser únicament temporal, ben igual que molta gent s'ha instal·lat a les Illes només per la temporada turística d'enguany", explicà Oliver.
Tot i considerar una possible davallada d'afiliats amb vista al segon semestre de l'any, Oliver expressà content que "esperam que aquestes bones xifres serveixin per remuntar una mica de la crisi".

A més, Oliver reflexionà sobre la "situació complicada" en què es troben molts treballadors per compte propi, tot i haver-se aprovat l'Estatut dels Treballadors Autònoms, el passat any 2007 i haver aconseguit recentment el dret a rebre la prestació d'atur. "Encara ens falten moltes coses per aconseguir", reflexionà el president. "Malgrat que hi ha hagut moltes altes d'autònoms durant els mesos passats, també les baixes són notables. La situació és complicada a alguns sectors", va dir referint-se als autònoms que no es dediquen al comerç i turisme. En aquests tipus de sectors, "la incertesa per la crisi ha provocat que molts autònoms es donassin de baixa", explicà Oliver.