Més treballadors contractats pel Consorci d'informàtica local de Mallorca (Cilma) declararen ahir davant la jutgessa instructora del cas Inestur. Fiscalia apunta que en realitat feien tasques per a UM i que eren pagats amb doblers públics, ja que Cilma depèn del Consell de Mallorca. Un dels contractats imputats, el músic argentí Osvaldo Frías, va afirmar que l'exconseller de Relacions Institucionals del Consell Josep Lliteras fou la persona que li aconseguí la feina. L'expolític el posà en contacte amb l'exsecretària del llavors vicepresident del Consell Miquel Nadal i "signà el contracte amb els ulls tancats".
El músic feia "feina de camp i realitzava enquestes" els horabaixes, mentre que els matins feia tasques de jardineria. "Mai no vaig anar a Cilma a treballar", reconegué. Recollia el material per fer les enquestes a la seu d'UM. "Rebia uns fulls a l'oficina del carrer del Sindicat, 21", digué. Els fulls estaven dins un sobre amb el seu nom. Més tard els omplia i els tornava a deixar a la mateixa taula d'on els havia agafat. Lliteras era qui el "controlava i estava amb ell", i qui li deia el que havia de fer i a qui donava la feina feta.
Cal recordar que Lliteras està imputat en una peça separada del cas Maquillatge que investiga una possible compravenda de vots de residents argentins a favor d'UM. Frías, que també va presidir el centre cultural argentí Martín Fierro, afegí que quan ell signà el contracte de treball "desconeixia l'estament oficial i Cilma". Per a ell el Consorci "era una empresa privada com qualsevol altra. Mai no vaig tenir coneixement que estava treballant per a l'Administració".
El músic insistí a la jutgessa que "no estava al servei d'UM ni feia tasques de partit a canvi del sou que rebia". També afegí que fou "una qüestió personal, i malament o bé, li solucionaren un problema, però no hi hagué cap interès partidari en la seva contractació". Apuntà, a més, que no havia estat "afiliat al partit", a UM, tot i que sí participà en diferents esdeveniments "com un seguidor més i sense cap responsabilitat".
Frías signà un contracte amb Cilma per dos mesos i vint dies, entre abril i juny de 2007, i cobrà uns 500 euros mensuals.
Ahir també declararen com a imputats dues persones més contractades per Cilma, Rocío Lambea i David Soto. Tots dos afirmaren que la seva tasca consistia a omplir fitxes amb informació sobre veïns de diverses barriades de Palma.
Intenció de vot
Lambea afirmà que la persona que gestionava la seva feina i a la qual havia de passar les enquestes que realitzava al carrer era l'exsecretària general tècnica de la conselleria de Cooperació Local del Consell, Coloma Castañer i la consellera era Catalina Julve. La imputada afegí que signà el contracte en el Consell i que anava allà a signar les nòmines. També apuntà que abans d'aconseguir la feina fou entrevista per Castañer i per Lliteras.
Lambea, que s'encarregava de la barriada del Molinar i de la zona dels jutjat, afirmà que "a mesura que feia enquestes va poder veure que el que s'intentava era esbrinar la intenció de vot" dels enquestats. Afegí, però, que "mai no vaig fer una pregunta directa pel que fa a la intenció de vot. Es feia de manera indirecta". Tampoc no va "entregar res d'UM", ni li entregaren res. Sí que anava a festes del partit, però "per fer embalum".
Soto, per la seva banda, assenyalà que va estar treballant com a auxiliar enquestador. Afirmà que durant uns mesos va estar a Cilma, contractat per a un projecte i que feia "treball de camp" a diversos municipis i hi comprovava es infraestructures. Afegí que anava cada dia al Consell, a l'aula que tenien a la llar de la infància, i que després passà a Vicepresidència -amb el mateix contracte de Cilma prorrogat-. Allà feia feina en un programa que s'encarregava de donar a conèixer als joves el Consell. Organitzaven tasts de vi, convivències, gimcanes, etc.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.