D'aquests 283.974 ciutadans, 60.858 són funcionaris o treballadors públics dependents de les diferents administracions. Aquests suposen el 4,89% de la població balear. La xifra se situa molt per sota d'altres comunitats autònomes com és el cas d'Extremadura (8,35%), Castella-Lleó (6,66%) i Aragó (6,63%), i per sobre d'altres com el País Valencià (4,56%) i Catalunya (3,95%), on la càrrega de funcionariat és menor en comparació a la de Balears.
Al marge dels funcionaris, actualment 164.819 persones de les Illes cobren les anomenades pensions contributives, que inclouen les de jubilació, viduïtat, orfandat i incapacitat permanent.
Les pensions de jubilació són percebudes per 98.176 habitants de les Balears. 42.815 persones reben una pensió per viduïtat i un total de 4.926 infants i joves la reben per orfandat. La pensió per incapacitat permanent beneficia 18.902 ciutadans balears.
Les pensions no contributives són rebudes per un total de 7.680 ciutadans. Es tracta de pensions molt baixes que no superen els 340 euros i que són destinades a persones en situació de necessitat que no tenen dret a una contributiva perquè no han cotitzat mai o no ho han fet durant el temps necessari.
Aquest tipus de pensions són pagades per l'Estat, però les tramita el Govern, que les complementa amb una ajuda de 210 euros anuals, la targeta bàsica.
A més a més, el Govern atorga els coneguts com a ajuts d'emergència, que beneficien 748 famílies en risc d'exclusió social. L'ajuda, que no pot superar els 3.000 euros anuals per família, la reben aquells que han quedat sense feina o que han patit una reducció d'ingressos que els deixa en una situació de risc.
Aturats amb prestació
Però a banda dels funcionaris i dels pensionistes, 50.617 persones cobren prestacions per desocupació. Les dades més recents del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) calculen que dels 75.772 aturats registrats, 50.617 es beneficien de prestacions per desocupació. Això inclou les prestacions contributives (25.622), els subsidis (21.066), els prodis (1.602) i les rendes actives d'inserció (2.327).
Distribució de la població
L'economista Esteve Bardolet explicà que aquesta distribució de la població que es produeix a les Balears és "d'allò més normal i sostenible". De fet, "segur que en altres llocs el percentatge és molt més gran", afegí. Encara que, per a l'optimització del sistema, allò ideal seria que "la gent que rebés ajuts de l'Estat només fossin pensionistes i no tanta gent aturada", reflexionà en relació a les xifres de desocupació.
"Tenim la sensació que hi ha molts funcionaris, però en proporció a la població que tenim no n'hi ha tants", defensà l'economisma. De fet, les xifres demostren que som una de les comunitats "amb la mitjana de funcionaris per habitants més baixa de l'Estat", sentencià.
12 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De funcionaris no en sobren. Lo que sobren són polítics.
I les administracions cobren en canvi de tota la població, els que administren viuen com a senyors, es permeten ajudar als banquers i als que més tenen, i reparteixen la cxalderilla als més necessitats.
I crec que viuriem millor si ens administrassim nosaltres i enviassim a porgar fum als que vénen a dur-se´n els nostres doblers i no ens dónn rès a canvi mès que maldecaps
I també reben beques molts d´estudiants extrangers. Beques de entre mil i mil cinc cwents euros mensuals, en compte de donar-los als estudiants d´aqui. També ho vull dir. -
També ses empreses cobren una subvenció pel transport de mercaderies de la peninsula a Balears. Però sempre els pareix poc i no ho repercuteixen damunt el preu derls articles. També s´ha de dir.
I també la CEOE cobra de les administracións. 73 millions d´Euros va cobrar l´any passat pen conc3epte de subvencións, magrat el seu president tengui després la cara dura de demanar l´acomiadament dels funcionaris i tracta de vici el fet d´apuntar-se a l´atur. S´ha de dir tot.
Aquí, a Catalunya i al País Valencià, de funcionaris, hi ha els justs. A les Illes Balears fa falta que els imposts pagats aquí quedin aquí. Se'ls enduen i els malgasten per les espanyes.
Però, si reduim funcionaris, també cobraran de l'Administració i no cotitzaran, així que, tenint en compte que tampoc són tants, més val que es quedin on són i facin un poc de feina. Ens carregam els alts càrrecs i que els funcionaris facin la seva feina. Segur que la faran molt millor.
I els diaris, tots, també cobren mitjançant la publicitat institucional i les subvencions. Conve tenir-hos contents...
Volem saber quina part del que gasta l'administració se'n va a mitjans de comunicació privats, o en forma de subvencions a empresses i particulars. Ja n'hi ha prou de demagògia!!!