La Proposta d'un nou sistema de finançament definitiu per als consells insulars, feta pels professors Xisco Oliver i Amedeo Spadro, diu clarament que, des de l'any 2001, s'han fet traspassos de competències a uns consells que tenen un model de finançament provisional i que "sembla una evidència la necessitat d'abordar de manera urgent aquesta qüestió", amb l'objectiu de posar en marxa un nou model de finançament "en un període relativament curt de temps".
En concret, l'estudi detecta problemes en el repartiment dels doblers entre les illes. Així, considera que el de Mallorca n'ha rebut manco dels que hauria hagut de rebre en comparació amb els altres consells i critica el sistema que prioritza els consells amb manco població. A més, diu que per fer els càlculs s'haurien de fer dades estadístiques -com el PIB i l'IPC- autonòmiques i no estatals, que són les que es fan servir ara.
L'estudi també indica que "les competències transferides als consells no han rebut un finançament d'acord amb l'evolució dels ingressos tributaris de l'Administració finançadora". Mentre que entre el 1999 i el 2008 van augmentar els ingressos del Govern, els dels consells ho van fer molt manco.
Per tot plegat, els experts proposen que els consells es dotin d'un únic gran fons del Govern i que participin dels imposts autonòmics. "Almenys un 50% de les necessitats de despesa dels consells insulars s'haurien de finançar per la via de les participacions impositives", diuen Oliver i Spadro. D'aquesta manera, els ingressos dels consells augmentarien o baixarien segons com ho fes la situació econòmica. Tot plegat, però, no implicaria la creació ni l'increment de cap impost.
Negociar amb el Govern
La participació dels consells en l'IVA, l'IRPF i els imposts especials de fabricació s'hauria de negociar amb el Govern, que és qui hi perdria pes. Ara, el Govern de les Illes Balears rep un 50% de l'IRPF i l'IVA, i un 58% dels imposts especials. També caldria negociar el percentatge de participació en el cànon de sanejament d'aigües.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.