La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, anuncià ahir diverses mesures d'austeritat entre les quals s'inclou una retallada del 20% en les assignacions dels grups polítics. Això, en la pràctica, significa que tots cobraran manco excepte el PP. En el ple extraordinari de dilluns, el primer que presidirà Salom, s'aprovaran les partides per als diferents grups, que s'han retallat un 20% respecte de la legislatura passada. Amb tot, el PP cobrarà més que no ho feia fins ara, perquè augmentà el nombre de consellers en les eleccions.
Així, si els populars cobraven 7.626 euros al mes, ara en rebran 8.639. Si no s'hi hagués aplicat la rebaixa del 20%, n'haurien rebuts 10.867. La més perjudicada, però, és l'oposició. El grup socialista, que fins ara percebia 5.939 euros, en rebrà 4.339 i sense la rebaixa hauria arribat a 5.395. Si bé el Bloc tenia dret a 3.239 euros i ara PSM-IV-ExM n'hauria haguts de cobrar 3.779, amb la rebaixa seran just 3.023 euros mensuals.
La Mesa de la Cambra també ha tancat un acord respecte dels consellers amb dedicació exclusiva i parcial. El PP queda igual, amb tres consellers de dedicació exclusiva -perceben un sou de 48.000 euros- i quatre amb dedicació parcial -que en cobren devers 28.000-. El PSIB en disposarà de tres amb dedicació exclusiva, un més que fins ara, i dels mateixos tres que tenia amb dedicació parcial. Els econacionalistes en tindran un amb dedicació exclusiva, mentre que el Bloc no en tenia cap. Els altres consellers insulars cobraran dietes per anar als plens, uns 1.200 euros bruts al mes.
Salom també va anunciar que, si durant el mandat passat hi havia 34 assessors i secretaris treballant als grups del Consell, ara en seran 29. Amb aquests cinc sous, calcula que s'estalviaran prop de 100.000 euros a l'any, devers 400.000 en tota la legislatura. La presidenta del Consell de Mallorca ha reduït igualment l'equip de comunicació de l'Executiu. Si abans el formaven deu periodistes, ara en seran cinc. Això sí, afirmà que tindran "un petit increment de sou", però no declarà de quants doblers.
En el ple extraordinari s'han de designar així mateix els membres de la Comissió Insular de Territori, Urbanisme i Patrimoni. El grup popular el representarà Miquel Vidal. La presidenta hi pot nomenar dues persones, que seran Antoni Llamas i Mauricio Rovira. En principi, aquest darrer serà el president de la Comissió. En tot cas, Salom pot nomenar per decret dues persones més, que en aquest cas no seran polítics del PP. Es tracta dels arquitectes Guillem Reynés i Joan González de Chávez.
El sector audiovisual s'oposa a tancar [M]
La Mesa Audiovisual de les Illes Balears, que aplega tots els ens i associacions del ram, demana "reflexió abans de prendre decisions irreversibles per a empreses i professionals", en referència al tancament de Ràdio i Televisió de Mallorca (RTVM). De fet, considera que pot ser "el punt de partida de més accions que perjudiquin el sector".
Precisament per això, l'entitat ha convocat per a avui una roda de premsa i recorda que el sector ja ha patit aquests anys un sotrac per la reducció d'un 50% del finançament de les ràdios i televisions públiques.
La presidenta del Consell, Maria Salom, no sabé concretar ahir com es podria reconduir la situació de les productores que ara fan feina per a RTVM i que poden veure perillar el seu futur. Els periodistes li ho demanaren, però just arribà a dir que quedaven les televisions locals i l'autonòmica. Per part seva, l'Obra Cultural Balear demanà a Salom en un comunicat que no es tanqui ni Ona Mallorca ni la Televisió de Mallorca. Per Esquerra Unida, la clausura seria "una greu errada política", per la destrucció de 115 llocs de feina directa i de 300 via productores. Proposen integrar-la a IB3. Dilluns, però, abans del ple del Consell, es nomenarà un consell d'administració d'RTVM que, segons va afirmar Salom, fixarà un calendari per saber "com i de quina manera" es tancarà.
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
(jo), qui més en té més en vol, l'ésser humà es molt avariciós.
I si ja cobren com a Consellers (i bé que ho cobren), i a més les pagam Assesors, Ajudants, Administratius, etc. (que no apreixen mai però que també cobren) perque s'ha de pagar també al Partits?. No estàn assaciats mai !!!!.