La major part de rètols de l'escola plurilingüe La Salle de Santiago de Compostela són en gallec. | E.Borràs
Devora el rètol de l'escola La Salle de Santiago de Compostel·la, a principi de curs, se n'hi va afegir un altre que diu Colexio plurilingüe. És un dels 58 centres d'aquesta mena que hi ha a Galícia, segons la Conselleria d'Educació. Per al curs vinent, ja n'hi ha un centenar que han sol·licitat ser-ho. Són centres on part de les assignatures es fan en un idioma estranger que en gairebé tots els casos és l'anglès -en un també es pot triar el francès-. En aquestes escoles, fins a un màxim del 33% de les hores de classe s'imparteixen en l'idioma estranger. La resta s'han de repartir equitativament entre el castellà i el gallec.
El director de La Salle de Santiago, Jorge Meneses, ha fet una aposta personal pel plurilingüisme. Darrere seu, en un racó de la taula del despatx, hi té un detall revelador: unes banderetes de la Unió Europea, Espanya i Galícia. Defineix el model lingüístic de La Salle com "un dels projectes més exigents" i explica que l'esquema plurilingüe, de fet, no comença fins a Primària. Amb tot, a Infantil ja es fan entre dues hores i mitja i tres hores d'anglès cada setmana.
A Primària s'arriba al 33%. En anglès es fa coneixement del medi i plàstica, a més de llengua anglesa. Com que coneixement del medi és una matèria que, pel Decret del plurilingüisme, s'hauria de fer en gallec si no s'imparteix en cap idioma estranger, a l'idioma de Galícia li queden música, educació física i llengua i literatura gallegues. En castellà s'expliquen matemàtiques, llengua i literatura i religió. A Secundària, l'anglès és devers el 20% de les hores i el repartiment de llengües varia a cada curs. "En alguns, en anglès es fa ciències naturals i en d'altres les socials, o tecnologia o economia; la resta d'assignatures es reparteixen com marca el decret", explica Meneses.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.