TW
0

El titular del Jutjat d'Instrucció número 2, Juan Ignacio Lope Sola, interrogarà aquest dimarts en qualitat d'imputat el propietari de l'empresa Comunicació Creativa, Bartolomé Morey, qui va confessar haver pagat comissions als exgerents de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) Raimundo Alabern i al seu antecessor en el càrrec, Juan Carlos Alía, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press.

Unes acusacions arran de les quals el magistrat va decretar el 17 de juliol del 2010 l'ingrés a la presó sense fiança d'Alia, qui va sortir de la presó tres mesos després d'abonar la fiança de 150.000 euros que finalment va acordar el jutge per l'encausat, defensat pel lletrat José Ignacio Herrero. En concret, el publicista ha estat citat a declarar a partir de les 10.30 hores.

En concret, Morey ha admès tant en dependències de la Policia Nacional després de ser detingut com davant del jutge que havia abonat comissions de fins al 10% a Alia, i d'entre el 2 i el 3% a Alabern, a l'asseverar que si no pagava «no tindria treball». De fet, va arribar a manifestar que tota la contractació que va obtenir de l'Ibatur ha estat arran de fer aquests pagaments irregulars.

Cal recordar que el jutge va aixecar el secret d'aquesta causa després de més d'any i mig d'investigacions entorn d'una complexa trama de presumpta corrupció per la qual s'haurien desviat milions d'euros durant l'última legislatura de Jaume Matas (PP). En les seves diferents fases policials han estat detingudes fins un total de 18 persones, entre les quals hi ha Alabern i Alia, així com l'exsecretari i ex assessor jurídic de l'empresa pública, Miquel Àngel Bonet.

Diversos d'ells es troben en llibertat sota fiança, com és el cas d'Alabern -que va dipositar una caució de 350.000 euros-, el publicista Juan Velasco -100.000-, Bonet -250.000- i els empresaris Miquel Deyà -100.000- i Miquel Jaume -15.000 euros-. Es dóna la circumstància que a Alia li ha estat inicialment imposada una fiança de 30.000 euros, tot i que arran de les confessions de Morey el magistrat va decretar la seva privació de llibertat sense fiança.

L'ex gerent va abandonar a més el 2004 el seu càrrec a l'Ibatur arran de les despeses carregades a l'empresa en el club de contactes Rasputin durant un viatge promocional del Govern balear a Moscou, i va estar substituït per Alabern.

Lope Sola es va fer càrrec de les investigacions després de la querella que va interposar la Fiscalia Anticorrupció. Cal recordar que l'operació s'ha obert amb els registres portats a terme al Pula Golf de Son Servera així com en Costa Nord, on s'ubica la Fundació Balears Sostenible, empresa al capdavant de la qual la passada legislatura del PP es trobava Pau Collado -imputat dins de la trama Gürtel per la seva gestió a través de l'empresa Easy Concept-.

Mentrestant, també agents policials van aplanar la seu de l'empresa Clau Comunicació a Palma, un dels principals grups de comunicació de les illes, així com dependències relacionades amb aquesta companyia i ubicades en Santa María i a Llucmajor.

Tot i això, les investigacions del cas s'estenen a dues empreses de Madrid, Over Màrqueting -presumptament relacionada amb el cas Gürtel- i Matx Golf -dedicada a l'organització d'espectacles esportius i adjudicatària del torneig de golf Mallorca Classic, portat a terme a pula golf-, que també han estat registrades.

Sota sumari des de febrer del 2009

Tot i això, el cas Ibatur ja va començar el febrer del 2009 amb la primera detenció de Bonet, qui no només va reconèixer llavors haver defraudat a les arques públiques 20.000 euros mitjançant contractes irregulars entre 2006 i 2007 a una familiar nonagenària, motiu pel qual ha estat arrestat, sinó que va confessar a més haver fet el mateix en sis ocasions més amb altres tres o quatre familiars fent-los passar per proveïdors i malversant fins un total de 85.000 euros, la mateixa quantitat que li va estar imposada com caució per evitar el seu ingrés a la presó.

Mentrestant, diversos oficis policials inclosos en aquesta complexa causa reflecteixen que l'Ibatur va efectuar entre 2005 i 2007 un continu fraccionament de contractes perquè poguessin ser adjudicats de manera directa, una fórmula «habitual» que s'haurien vist afavorides unes 70 empreses.