La nova presidenta del Consell de Mallorca, durant un moment de la presa de possessió a la seu de la institució, ahir, a Palma.

TW
5

La ja presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, prometé ahir, mentre presentava el seu programa, que el Govern insular "pot funcionar millor, no igual, amb un 56% d'alts càrrecs menys". Tal com ella mateixa anuncià, "es farà la major retallada de la història que ha vist mai aquesta institució". Durant el ple de constitució del Consell, que va tenir lloc a la seu d'aquest ens, a Palma, assegurà que les primeres paraules escrites a la pàgina inicial de la seva agenda a partir de dilluns seran "austeritat, seny, responsabilitat i humilitat".

La nova presidenta detallà com es materialitzaran les retallades: "Suprimiré les direccions insulars de Turisme, Promoció Econòmica, Joventut, Innovació, Política Lingüística, Igualtat, Programes i ocupació". Resumí que això suposarà "menys polítics, menys conselleries i menys cotxes oficials". I recordà que, com ja anuncià durant els actes electorals, vol "eliminar despeses per valor de 15 milions d'euros". Tot aiòx respon a la intenció, va explicar, "d'evitar duplicitats" entre les administracions. Durant tota la campanya, ja va parlàar "d'aprimar" el Consell i ahir ho va tornar a fer, assegurant que calen "menys despatxos i més carrer".

També insistí, en els vint minuts que durà l'exposició del seu full de ruta, que l'Illa "no pot finançar dues televisions i ràdios públiques: és un cost inassolible en la situació actual. Cada any, el Consell gasta més en la televisió de Mallorca que en el Pla d'Obres i Serveis, que afecta els 53 municipis de l'Illa" i advertí que "això ho canviaré".

Així mateix, Salom deixà clar que "el traspàs de competències està marcat pel nou Estatut d'Autonomia. Vull deixar clar que no és el moment d'assumir més competències". Malgrat totes les retallades i supressions anunciades, informà que té intenció de crear una direcció insular de caça i un centre de referència internacional del món del cavall.

L'altre nom que també explicà que apareixia a l'agenda va ser la paraula "auditories". La seva idea és saber com es troba "la salut financera del Consell". Al seu entendre, " no es pot gastar més del que ingressam: hem de prioritzar". Salom revelà igualment la recepta per sortir de la crisi, que exigeix "la cohesió i el consens" entre les institucions públiques i privades, encara que tampoc no volgué deixar de banda el funcionariat del Consell i els dedicà un "us necessit".

En la vessant també econòmica, remarcà la necessitat d'unir "cultura, esport, patrimoni i turisme per generar ocupació i poder viure del turisme els 365 dies de l'any". En aquest sentit, parlà de la necessitat de "reactivar la reforma integral de la Platja de Palma".

La presidenta trobà temps per alabar en el discurs tots els qui han ajudat a fer gran Mallorca, des de "Ramon Llull, Miquel Barceló, Rafael Nadal i Jorge Lorenzo". Tampoc no s'oblidà d'esmentar els qui l'han promocionada, com ara "Chopin, Miró i la Casa Reial". A continuació, Salom fou escollida com a nova presidenta amb el vot favorable dels 19 consellers del PP i l'oposició dels 10 representants del PSIB-PSOE i els 4 del PSM-IV-ExM. Ahir, també juraren o prometeren el càrrec els 33 consellers. Ja en el parlament institucional, un cop hagué jurat el càrrec, manifestà que "disposarem d'una majoria absoluta històrica en aquest ple, però això no és garantia de tenir sempre la raó". Durant aquesta segona intervenció, assegurà que tornava al Consell amb "satisfacció, però sobretot amb molta d'humilitat com a presidenta". Respecte de l'Illa, declarà que "tenim quatre anys per endavant per tornar a ser el mirall internacional en l'àmbit turístic i mundial" .

En les dues intervencions, el discurs de Salom era replè de frases fetes, com ara "Tota pedra fa paret", "Una flor no fa estiu", "separar el gra de la palla" i "Som un llibre obert". Per a avui, és previst que la líder conservadora doni a conèixer els membres que formaran part de l'Executiu insular. La vicepresidència l'ocuparà Joan Rotger i, respecte de les conselleries, ja se sap que n'hi haurà sis.