Bauzá, presidí el primer Consell de Govern, un pic que els consellers prengueren possessió. | J.Torres
El Govern de José Ramón Bauzá ha eliminat la Direcció General de Política Lingüística, una àrea present fins ara en organigrames de populars i progressistes. Les seves funcions i les de les direccions generals de Cultura i de Joventut acabaran en una Direcció General de Cultura i Joventut. Després del primer Consell de Govern, Bauzá confirmà que era una de les 35 direccions generals eliminades (passen de 66 el 2007 o 55 ara a 31). El del PP volgué llevar importància a la desaparició avisant que "allò que preocupa la gent és com sortir de la crisi".
La decisió d'eliminar la Direcció General de Política Lingüística fou durament criticada ahir pel PSM-IV-ExM i per Esquerra. En un comunicat, el PSM-IV-ExM considerà que la supressió de Política Lingüística és "un error greu i inacceptable" i demostra que el PP actua contra el català. El president d'Esquerra, Joan Lladó, afirmà que la llengua pròpia està "marginada" en molts àmbits i "si Bauzá no desitja que continuï predominant el castellà, eliminar la Direcció General de Política Lingüística és un error".
Precisament el conseller d'Educació, Rafel Bosch, és el portaveu del Govern. Ocasionalment el podrà substituir la consellera de Salut, Carmen Castro. El vicepresident, Pep Ignasi Aguiló, serà qui substituirà el president. Aguiló és qui té més direccions generals. En tindrà set i una Secretaria Autonòmica de Promoció Empresarial i Ocupació. Tindrà àrees que eren en quatre conselleries (Economia i Hisenda; Comerç, Indústria i Energia; Treball; i Innovació).
El titular d'Agricultura, Biel Company, té sis direccions generals i rep àrees que foren conselleries, com Agricultura; Medi Ambient; Habitatge (tret d'Obres Públiques, que va a Administracions Públiques) i Mobilitat (excepte Ports i Aeroports, que va a Turisme). Tindrà dues secretaries generals. La Conselleria d'Educació converteix 10 direccions generals en cinc i assumeix Joventut i part d'Innovació. La de Presidència queda amb quatre direccions generals i assumeix Cooperació i Immigració. Turisme, Salut i Administracions Públiques queden amb tres direccions generals.
Precisament el conseller de Turisme fou l'únic que donà el nom d'un director general, Jaime Martínez, de Promoció i Coordinació Turística, un òrgan que apareix com a mixt públic-privat. El Consell de Govern es reunirà demà per nomenar els directors generals. Es dóna per fet que els diputats Federico Sbert i Antònia Perelló dimitiran per ser directors generals de Salut Pública i Consum i de Territori, respectivament. El BOIB publicà ahir l'organigrama de Presidència, que manté un director al capdavant del gabinet de Presidència, integrat per una oficina de coordinació i quatre secretaries (Comunicació, Atenció Ciutadana, Protocol i Presidència). El BOIB també publicà la relació d'empreses públiques adscrites a cada conselleria.
72 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Cataliban : Entenem per cataliban tota aquella persona que independentment des seu llinatge i des seu lloc d'origen, col·labora en es genocidi i en sa colonització catalana des nostre poble. (Lobby Jaume II per enviar a tots es catalibans a sa dragonera)
No puntueu ni contesteu comentaris fets en una llengua altra que el català; ha començat la guerra: no es pot confraternitzar amb l'enemic que ens vol destruir. Per molta comentera que facin. Sabem que costa aguantar-se; però hi ha d'haver un canvi, a aquesta gent no li importen les nostres rèpliques, és molt més contundent el nostre silenci.
Marta Maura, eso digo yo: de qué vamos? Tu tot soleta et delates, perquè... com pot ser que treguis un notable en "catalán" a la prova d'accés a la universitat i diguis que ets incapaç d'escriure en català per mor de fer faltes?! Venga dona! Som professor de català i don classes a adults. Tu saps quanta gent com tu, catalanoparlant o no, hi dedica esforços a aprendre la llengua catalana, sigui materna o no, perquè no ho va poder fer de jove, per injustícies que ja ningú recorda malauradament, o que l'apren per respecte als catalanoparlants o simplement perquè li agrada aprendre llengües. Jo mateix vaig tenir una alumna americana l'any passat que en cuatre mesos parlava i escrivia català com els àngels, millor que molta gent que ha nascut aquí o que duu 30 anys vivint a un territori de parla catalana. Per què? Perquè no tenia prejudicis i era una persona lliure. I encara més: les llengües s'aprenen emprant-les a tot hora, vivint en immersió encara que es facin errors escrits o orals. Així que sempre que puguis empra el català sense por a fer errades perquè és així com s'aprèn. Per tant ara et pregunt jo: De què parlam idò?
No puntueu ni contesteu comentaris fets en una llengua altra que el català; ha començat la guerra: no es pot confraternitzar amb l'enemic que ens vol destruir.
Els espanyols que són amics nostres no s'aprofiten del fet que se'ns hagi forçat, i se'ns forci, a conèixer la seva llengua; per tant, encara que voldrien escriure aquí segur que comprenen que els comentaris s'hi han de fer en català i no hi intervindran fins que no ho podran fer en la nostra llengua -ja n'hi ha molts que assisteixen a cursets per a aprendre l'idioma-. Saben que per viure al nostre país és necessari l'ús de la llengua catalana; en canvi, els espanyols enemics encara no ho saben i els hem de fer veure que el castellà no serveix entre nosaltres.
Personalmente escribo en castellano no porque no me guste el mallorquín, soy mallorquina de toda la vida, sino simplemente porque no sé escribirlo con total corrección, toda mi vida escolar escribí en castellano, luego una vez terminados los estudios me puse pronto a trabajar para poder sacar adelante a mi familia, mira por donde, prioricé poder mantener a mi hija ante todo.¿Debo sentirme culpable por ello?¿Por no tener otras oportunidades? Creo que hay muchas formas de defender la cultura y de promocionarla, como dando a conocer los tan variados productos alimenticios que tenemos, bailes, sin olvidar a nuestros artistas: cantautores, escritores, poetas, pintores...pregúntenles a cualquiera de ellos lo valorados que se sienten en su tierra y las oportunidades que se les brindan. Se lo puedo decir yo: ninguna si no se venden al partido político de turno. Por favor, menos hipocresía y basta ya de crear separaciones, no estamos en una dictadura,( aunque hace tiempo que lo pongo en duda). Las empresas tendrían que proporcionar ayuda para que sus empleados aprendieran el mallorquín y no convertir la lengua en un puro negocio que huele mal. ¿Saben una cosa? a mi hija no le reconocieron el nivel C por no tener el B, a mí, después de sacar un notable en catalán en las pruebas de acceso a la universidad tampoco me lo convalidaron. ¿De qué vamos?
La carta Europea de les llengües regionals i minoritàries ratificada per Espanya va entrar en vigor el dia 1 d'agost del any 2001, any Europeu de les llengües i d'acord amb el article 96 de La Constitució ha passat a formar part de l'ordenament jurídic espanyol, també obliga els tribunals espanyols a no obstaculitzar les polítiques que en suport del català o valencià o mallorquí es portin a terme per tal de respectar i promoure llur aprenentatge. El PP semble oblidar aquesta carta.
Aquests trolls que envien comentaris en espanyol segur que es posen manetes vermelles entre ells: això els excita i per això entren en un diari en català. No els donem aquest gust. Com diu en martorell no els puntuem (ni positivament ni negativament) i no els contestem; ens han declarat la guerra.
Martorell: molt bona idea. Tot comentari en castellà ens ha d'esser tan extrany com si fos marcià, i per tant, "mort civil". No existeix. Ni llegit, ni respost, ni valorat.Així es demostrarà clarament que se pot anar pel món sense usar-lo. Començant per Mallorca. Enhorabona per la seva idea, Martorel!
borrón y cuenta nueva, y punto