TW
6

José Ramón Bauzá fou investit ahir president del Govern amb els 35 vots a favor del PP i els 24 en contra de l'esquerra. La votació posà punt final a un plàcid debat de dues hores en el qual el fins ara president, Francesc Antich, aprofità per acomiadar-se del Parlament. El primer partí en cotxe oficial; el segon, a peu. La presa de possessió de Bauzá, dissabte, completarà la transició i suposarà l'inici del nou mandat popular. Antich, en canvi, renunciarà ara a l'acta de diputat i dimarts serà elegit senador per designació autonòmica, juntament amb José María Rodríguez (PP).

El socialista, en clara retirada, evità el cos a cos i la crítica i deixà la tasca d'oposició per a Francina Armengol, que el rellevarà com a portaveu la propera setmana. Es limità a defensar la seva gestió sense gaire contundència, sobretot en tres eixos: el pactisme, les inversions públiques i la lluita contra la corrupció.

Demanà a Bauzá que assoleixi grans acords amb l'oposició en qüestions com el turisme, el territori o l'educació. Reconegué que el canvi d'època reclama unitat d'esforços. "Farem oposició, però tenint clar que és temps de sumar i no de restar, perquè això demana la ciutadania", hi insistí l'encara president en funcions, qui proposà al popular mantenir els pactes amb sindicats i patronals.

Davant la crisi, l'advertí que la desregulació no millorarà la situació. Afirmà que deixa l'economia en positiu i l'atur en descens, però també unes finances "amb problemes de tresoreria" i un "deute important", que atribuí a la caiguda d'ingressos i a l'increment d'inversió. "Mai com ara no s'havien fet tantes escoles, centres de salut o habitatges públics", indicà. Antich sí que posà més èmfasi quan defensà que la legislatura passada tindrà una "importància cabdal" sobre l'actual, perquè suposarà "un abans i un després" en la lluita contra la corrupció. "Corrupció, mai més", advertí.

"El prestigi dels polítics està en hores baixes i de nosaltres s'espera més col·laboració i menys brega partidista. Si no tanca la bretxa entre la societat i la política, haurem fracassat tots", sentencià Antich. "Ara li toca a vostè", digué a Bauzá, i "li desitj molts d'encerts. Avui és la seva festa". El Parlament l'aplaudí. També el PP i també Bauzá. El futur president li agraí el to i les facilitats en el traspàs de poders, i li desitjà sort com a senador. "Sé que continuarà fent feina per aquesta terra", afegí. Li reconegué que ha fet moltes coses, tot i que li deixà caure que moltes són "desconegudes". Fins i tot li demanà on eren les inversions silencioses que han suposat el fort increment del deute.

El popular li deixà clar que "mai" no desfarà allò que en el passat s'hagi fet bé i avançà que "des del primer minut" cercarà grans pactes en educació, turisme o territori. En aquest darrer punt, insistí que no es pot mantenir el model de la construcció, que és part del passat i que ell es considera un protector del territori. En matèria de finançament, afirmà que Balears no ha rebut allò que li toca, però que el Govern d'Antich "ha fet el màxim que ha pogut". I anuncià que defensarà els interessos de les Illes, perquè "el president que sortirà d'aquí no serà el president del PP, sinó de Balears". Per afrontar la crisi, reiterà que apostarà per la iniciativa privada, per la seguretat jurídica i per fer un govern auster, però "no podem fer miracles" i "serà difícil". Apuntà que les auditories, tantes vegades promeses, les faran funcionaris i criticà que el deute que es trobaran és el doble de fa quatre anys.

El to planer del debat amb Antich contrastà amb la contundència que emprà per contestar al portaveu del PSM, Biel Barceló, que ahir assumí el paper de cap de l'oposició. Fou a ell a qui advertí que no acceptaria lliçons sobre corrupció, "perquè l'únic que ha apostat per la regeneració he estat jo" i "no som gens dubtós". Bauzá, que en una decisió inusual contestà a tots els portaveus plegats, resolgué el seu debat d'investidura en dues hores. Després de la votació i d'abandonar la cambra, el president electe pujà al cotxe oficial. Dissabte serà el cinquè president de les Balears.

Notícies relacionades

El Govern tindrà sis conselleries i una vicepresidència econòmica

El Govern de José Ramón Bauzá tindrà sis conselleries i una vicepresidència econòmica. Així ho anuncià ahir el president electe en la darrera intervenció en el debat d'investidura. Bauzá també advertí que l'Executiu disposarà de 31 direccions generals. La nova estructura suposa una forta reducció respecte de l'organigrama que creà ara fa quatre anys Francesc Antich, qui disposava de 14 Conselleries i 66 direccions generals. La reducció de set conselleries i 35 direccions generals implicarà un estalvi superior als 26 milions d'euros en quatre anys.
S'ha de dir però que des de l'expulsió d'UM a principi de 2010, el Govern d'Antich havia quedat amb 10 departaments i una seixantena de direccions generals.

Bauzá advertí que aquesta serà la primera mostra de l'austeritat que pregona i recalcà que amb l'estalvi econòmic que suposarà la retallada "es podran fer moltes coses". Afegí que no volia que la reestructuració s'entengués com una crítica al passat, sinó com una constatació que "les coses han canviat". Assegurà, així mateix, que a la situació anterior, de "dispendis", "hi havíem arribat tots junts" i defensà que no s'entendria que les famílies s'hagin d'estrènyer el cinturó per la crisi i l'Administració no ho faci.

Tot i que Bauzá no concretà quin serà l'organigrama, sí que digué que tindrà una conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori i una vicepresidència econòmica, que englobaria les actuals conselleries d'Economia i Hisenda i de Comerç i Indústria. La Conselleria de Turisme quedaria més o menys igual i la d'Educació i Cultura, també. S'especula que podria unir les d'Afers Socials i Salut en una de sola i que podria aplegar la de Presidència amb la d'Interior. En quedaria una darrera d'Obres Públiques, Habitatge i Mobilitat. A hores d'ara, just es dóna per segur el nomenament del diputat Rafel Bosch com a conseller d'Educació.