TW
4

El propietari d'una editorial discogràfica que ha prestat declaració en qualitat d'imputat en el marc del cas Ibatur, ha reconegut davant del jutge que va facturar a l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) 30.000 euros a tres factures diferents a canvi de 2.000 CD's del grup mallorquí dels anys seixanta Los Valldemosa, de manera que en ser fraccionada la quantitat en contractes menors es va evitar la convocatòria d'un concurs públic.

Durant la seva declaració davant del titular del Jutjat d'Instrucció número 2, Juan Ignacio Lope Sola, Miquel Brunet ha recordat que va mantenir dos encontres a la seu de l'Ibatur per veure si els interessava aprofitar el repertori de Los Valldemosa per a la seva difusió. Així, en la primera es va reunir amb l'exdirector general de Promoció Turística, Eduardo Gamero, i "en algun moment es va cridar" al llavors gerent de l'Ibatur, Raimundo Alabern, mentre que en la segona també hi estava present Gamero.

Tal com ha explicat l'empresari, defensat per l'advocat Miguel Àngel Mas, el que es va fer va ser valorar quantes unitats haurien de vendre's "perquè es justificàs tot" i es va establir un preu de 15 euros per cada un dels 2.000 CD que posteriorment l'Ibatur va regalar a les fires turístiques. En ascendir la quantitat global a 30.000 euros, es van fer tres factures si bé ha explicat que ell estava involucrat "en la part creativa i no en l'administrativa".

"No record com es va facturar i per què es va fer d'aquesta manera", ha assegurat l'encausat, que ha manifestat que es va limitar a seguir instruccions de l'Ibatur ja que "normalment és la institució la que ens fa la indicació sobre la factura". És més, ha assegurat no recordar que en la segona reunió li transmetessin que "havien de ser factures inferiors a 12.000 euros" i que llavors "no coneixia els requisits de la Llei de Contractes, encara que ara sí".

Brunet ha estat un dels quatre empresaris que han estat interrogats aquest dimarts per l'instructor del cas Ibatur. En total declararan quinze imputats que presumptivament es van veure afavorits durant l'última legislatura de Jaume Matas (2003-2007) de contractes adjudicats 'a dit' en haver estat fraccionats en partides menors de 12.000 euros, a fi d'evitar la convocatòria d'un concurs públic. Entre ells es troba l'exconseller d'Economia Alejandro Forcades, citat per al dia 20.

En concret, tal com consta en una providència a què ha tingut accés Europa Press, aquest dimecres compareixeran el professional autònom David Salvat, l'empresari de CIAK Publicitat Konrad Tollokzo; l'empresària vitivinícola Lucía Gómez del Pulgar i Iván Marcos Terrasa; dijous la presidenta de la Casa Balear a Berlín, Enriqueta Castelló, l'administradora de Gràfiques Planisi, Juana Planisi, l'empresari gràfic José García i María José Losantos; i el dia 20 José María Aldazábal, Antonio Mir i el propi Forcades.

Notícies relacionades

Sobre un informe policial

Lope Sola va acordar citar-los després que el Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional remetés al cas un informe en el qual atribueix aquests i altres proveïdors haver-se concertat amb els responsables de l'Ibatur a fi de resultar beneficiat de contractes fraccionats, una pràctica fraudulenta al marge dels procediments de contractació.

Així, en el cas de qui fos conseller sota el mandat de l'expresident del Govern Gabriel Cañellas (PP) i actual president del Cercle d'Economia de Mallorca, els investigadors apunten a què mitjançant l'anterior fórmula hauria percebut nombrosos contractes menors a través de l'empresa SM2, dedicada a les noves tecnologies de la informació, aspecte que Forcades, defensat per Gabriel Garcías, va negar en ser interrogat en dependències de la Policia Nacional.

Tal com reflecteixen diversos oficis policials inclosos en aquesta complexa causa, l'Ibatur va efectuar entre 2005 i 2007 un continu fraccionament de contractes perquè poguessin ser adjudicats de forma directa, una fórmula que hauria afavorit devers 70 empreses.

Les investigacions revelen que era "pràctica habitual" de l'empresa pública fraccionar contractes i fer-ho de dues formes diferenciades, és a dir, d'una banda una sola mercantil facturava diversos contractes menors per un únic esdeveniment diversificant els conceptes, mentre que per un altre s'aprecien supòsits de fraccionament de contractes, l'origen dels quals és substancialment idèntic.

Es pot recordar que aquesta complexa causa va romandre sota secret durant més d'un any i mig, i en les seves diferents fases policials van ser detingudes fins un total de 18 persones, entre elles els exgerents de l'Ibatur Raimundo Alabern i Juan Carlos Alía -l'únic dels imputats que va ingressar a presó-, i l'exsecretari i exassessor jurídic de l'empresa pública, Miquel Àngel Bonet.