TW
21

El futur president José Ramón Bauzá marcà ahir, en el discurs d'investidura, les prioritats del seu Executiu. A curt termini, reactivar l'economia i crear ocupació i, per fer-ho, deixà clar que el paper de l'Administració serà facilitar la tasca a la iniciativa privada. A més llarg termini, reiterà la seva aposta per millorar l'educació. Pel camí, oferí pactes d'estat a l'oposició en turisme, educació o territori; defensà una política d'austeritat; i sorprengué quan advertí amb contundència els seus que serà implacable amb qui posi la mà a la caixa, que serà inflexible amb la corrupció i que no n'admetrà ni un sol cas més.

El líder del PP, que ahir pujà per primer pic a la tribuna d'oradors, obrí el debat d'investidura amb un discurs de 33 minuts, el més breu que s'hi ha sentit mai. Evità les estridències i l'alarmisme, llançà missatges de confiança, no cercà la confrontació i es mostrà conciliador amb l'oposició quan, amb la majoria més absoluta, reiterà ofertes de consens. En català estàndard, Bauzá es començà a posar ahir el vestit de president.

El popular advertí que, per recuperar la confiança dels ciutadans, cal una nova manera de fer política i cal "ser implacable amb aquell que s'atreveixi a ficar la mà a la caixa". En un clar missatge als seus, avisà que "si algú pensa que l'Administració és un bon lloc del qual servir-se, es trobarà amb un president inflexible, que des d'ara mateix li diu que aquest no és el seu lloc". I hi insistí: "No admetré ni un sol cas més" de corrupció.

Apostà també per "reinventar" l'Administració. "El meu compromís és llevar tot el que sobra", "s'han acabat els dispendis, s'han acabat els luxes, vull un Govern que estigui al carrer" i "vull menys alts càrrecs, menys cotxes oficials, menys despeses de representació, menys dietes... i més treball". I "qui pugi a aquest vaixell sap que aquestes són les condicions i que haurà de signar un compromís de transparència que no deixa cap dubte".
Però aquesta nova manera de fer implica una política més propera als ciutadans i basada en el consens. "Faré tot el possible perquè aquests quatre anys siguin de debò transcendents per als quaranta anys següents", digué.

Per afrontar la crisi, deixà clar que l'Administració no ha de crear feina, sinó que ha de facilitar que la creï la iniciativa privada. "Vull menys lleis i més senzilles en la seva aplicació, i que atorguin facilitats als qui de debò ens han de treure d'aquesta crisi", apuntà Bauzá, qui anuncià una llei per ajudar els "microempresaris".

En turisme, també anirà "de la mà del sector" i la iniciativa privada en serà el motor. Anuncià canvis legislatius que suposaran "la supressió definitiva de les traves per a la millora dels establiments". Apostà per una "profunda reestructuració" de l'oferta i advertí que "hi ha projectes molt importants que han d'arrencar ja i de manera definitiva", com el de la Platja de Palma.

Reiterà l'aposta per l'educació, "que no donarà rèdits a curt termini", però "ens garantirà el futur". En defensà un model basat "en la llibertat i en la qualitat" i optà per la moderació amb la qüestió lingüística. Passà de puntetes per la sanitat, però posà l'èmfasi, també aquí, en la "imprescindible" col·laboració amb la sanitat privada. S'estengué més amb el sector primari, "fonamental", i a garantir "seguretat jurídica" a l'hora de parlar de territori.
Acabà remarcant el compromís d'una gestió "responsable" per poder "abaixar impostos" i dinamitzar l'economia. I conclogué que la seva acció es basarà "en la llibertat i no en la imposició".
El debat acaba avui amb la rèplica de l'oposició i la investidura de Bauzá com a president.