Escola Catòlica ha donat avís de la situació dels col·legis concertats. | Ferran Aguiló - T. Ayuga.

TW
10

La Plataforma en defensa de l'ensenyament concertat denuncià ahir públicament que el Govern els deu "més de sis milions d'euros" en concepte de despeses de funcionament. D'aquests doblers poden dependre les nòmines d'entre 800 i 1.000 treballadors de les Illes.

El portaveu de l'entitat, Bernat Alemany, assegurà que alguns col·legis ja han hagut de recórrer a préstecs bancaris per poder afrontar les despeses de funcionament. Així mateix, advertí que no tenen la seguretat que tots els centres puguin cobrir les nòmines del personal no docent de juny, un mes especialment complicat, perquè cal desemborsar la paga extra de l'estiu. El representant manifestà que tot dependrà del fet d'accedir o no a crèdits financers.

Tanmateix, Alemany hi puntualitzà que aquesta situació no es pot allargar gaire més perquè, si no, hi haurà col·legis que no podran assumir els interessos d'aquests préstecs.

Així mateix, el president d'Escola Catòlica subratllà que, si bé no han deixat sense pagar cap nòmina, els pareix "difícil" que puguin començar el proper curs escolar si per juliol encara no han percebut els pagaments del Govern. Els assalariats afectats per l'endarreriment són del personal no docent, és a dir, empleats d'administració i serveis, com ara els de neteja, manteniment i recepció.

Economia no sap quan pagarà

En tot cas, la Conselleria d'Economia i Hisenda no sap quan s'abonaran els retards als treballadors esmentats dels centres concertats de les Illes. "Es negocien les operacions creditícies necessàries per fer efectives les sumes pendents, però haurà de ser el nou equip econòmic del Govern qui ratifiqui i firmi aquests documents", assenyalaren ahir des del departament d'Economia. Les mateixes fonts indicaren que "les nòmines dels professors s'abonaran a final de juny, com succeeix cada mes. L'endarreriment correspon, bàsicament, a les despeses de funcionament dels col·legis. És per aquest motiu que no podem donar cap data concreta en relació amb el moment en què se satisfaran les quantitats que ens deuen".

CCOO acusa la patronal de "doble joc"

Per la seva banda, la Federació d'Ensenyament de CCOO criticà el "doble joc" de les patronals dels centres educatius de la concertada. Així, afirmaren: "Mentre que la plataforma exigeix aquí els doblers al Govern, a Madrid bloquegen la negociació del conveni" que regula les condicions salarials del personal docent i no docent de l'ensenyament concertat. El sindicat va lamentar, per tant, el que considera un "doble joc" de la patronal i del sindicat FSIE (majoritari a la plataforma).

CCOO també considerà que la plataforma ha començat a generar "alarma". Asseguraren, fins i tot, que la patronal "espanta el seu propi personal". Per les Comissions Obreres, la direcció fa veure que té "un cert interès" en la defensa dels interessos dels seus treballadors, encara que de moment no ho demostra "allà on ha de fer-ho", és a dir, en la negociació del conveni. Alhora, lamentaren la "inoperància i la complicitat" del sindicat majoritari de la plataforma: FSIE.