TW
0

Unió Mallorquina (UM) ha posat en coneixement del jutge d'instrucció del cas Pícnic, Antoni Rotger, que el banc li ha denegat ingressar en els seus comptes més de 6.000 euros procedents de les assignacions als partits polítics per trobar-se bloquejades judicialment, la qual cosa ha transmès a través d'un escrit presentat davant del Jutjat d'Instrucció número 8, encarregat de les indagacions. Així ho han assenyalat a Europa Press fonts jurídiques, que han explicat que des de la Conselleria d'Economía i Hisenda van donar el vistiplau per subvencionar a la formació amb aquesta quantitat, corresponent a dos terminis que tenia pendents, si bé el banc va rebutjar que aquests diners anassin a engrossir els comptes del partit, embargats després que UM no pogués fer front a la fiança de responsabilitat civil d'1,6 milions d'euros que li va imposar el jutge en el marc d'aquesta causa.

Es tracta d'una caució que el partit va recórrer en reforma davant del jutge d'instrucció en al·legar que no se'ls va notificar un termini per presentar al·legacions contra la fiança que al seu dia va sol·licitar la Fiscalia Anticorrupció, si bé el magistrat va desestimar el recurs de forma parcial. En no poder pagar la quantitat decretada, la formació UM va haver de designar els comptes de les que disposa perquè poguessin ser embargades i cobrir d'aquesta manera la caució, malgrat que únicament disposen d'uns 150.000 euros. En concret, els 1,6 milions resulten de la suma dels 1,2 milions d'euros que, d'acord a les investigacions, van poder malversar-se des de l'Ajuntament de Palma a la captació d'afiliats d'UM, als quals se suma un terç d'aquesta quantitat que marca la Llei.

I és que la Fiscalia postula que els 'uemitas' van desviar aquests diners a fi de fer "proselitisme, propaganda i apologia de la seva idea política", i apunta a l'ex regidor de Medi Ambient, Cristina Cerdó, l'excoordinadora d'aquest departament, Paula Cortés, i l'exgerent de l'Institut Municipal de Formació, Ocupació i Foment (Imfof), Catalina Payeras, com les principals persones que van ordir aquesta trama "en benefici exclusiu del partit". Les indagacions, l'operació policial del qual es va iniciar l'a finals de febrer per ordre del Jutjat d'Instrucció número 8, apunten en concret a una desviació de fons mitjançant la contractació, a través de l'Imfof, d'una vintena d'informadors mediambientals, coneguts com IMAS, l'única funció del qual era, en realitat, atreure votants afiliats i futurs per al partit. D'aquesta manera, les indagacions se centren en esbrinar si van poder cometre's entre altres delictes els de malversació de cabals públics i prevaricació.

El Ministeri Públic apunta que, dels 1,2 milions desviats, 343.332 euros procedirien del conveni de col·laboració subscrit entre la Conselleria de Medi Ambient del Govern i l'Ajuntament per realitzar activitats d'ús públic en Cabrera; 577.738 euros dels sous i nòmines dels Imas; 159.247 de la campanya 'Ecobarriada'; 38.581 del lloguer del seu local; 42.326 euros de recursos materials; 33.358 dels serveis "innecessaris" d'assistència d'una altra d'imputada, i 12.664 euros de les excursions a l'Aquari i a la Dragonera. Es pot recordar que el jutge Francisco José Pérez va acordar per a Cerdó una de les fiances penals més altes decretades per a un polític a Balears (300.000 euros), mentre que per a Cortés va imposar una caució de 100.000 euros que va ser rebaixada a 65.000.

El cas centra així mateix part de les seves indagacions a indagar si la formació nacionalista, a través de l'oficina municipal de Medi Ambient que controlava aquest partit, va utilitzar noms ficticis o de persones ja mortes per engrossir els llistats d'excursionistes que havien d'elaborar per justificar una subvenció d'uns 300.000 euros aportada pel Govern al Consistori i dirigida a promocionar el medi ambient.