L'exdirector general de Joventut, Juan Francisco Gálvez, és un dels investigats en el cas Turisme Jove. | Miquel Àngel Canals - M. À. Cañellas.

TW
1

El titular del Jutjat d'Instrucció número 6, Miquel Florit, ha fet la primera passa per asseure al banc dels acusats un total de 21 imputats, entre ells l'exgerent del consorci Turisme Jove, Damià Amengual, i l'exdirector general de Joventut en l'anterior Govern del PP, Juan Francisco Gálvez, després de posar fi a la instrucció del cas que investiga la presumpta desviació de més d'un milió d'euros a través d'aquesta empresa pública i que va deixar a aquesta entitat en fallida tècnica. Així consta en la sentència interlocutòria que dóna pas a la Fiscalia i l'acusació popular, en representació del PP, que formulin escrit d'acusació com a passa prèvia a l'obertura de judici oral o al contrari sol·licitin el sobreseïment de la causa. La resolució, a què ha tingut accés Europa Press, apunta a que entre 2005 a 2007 tant Amengual i Gálvez com l'excap de Manteniment de Turisme Jove, Juan Francisco Gosálbez, van idear, van planificar i van desenvolupar actuacions dirigides a aconseguir que "importants" quantitats de fons públics fossin utilitzades en "benefici i profit privat".

Per a això, aprofitant-se de la falta absoluta de controls administratius sobre la seva gestió, van comptar amb la intervenció dels altres encausats -particulars amb qui es relacionaven o van contractar "fora de tota norma de contractació pública" - amb qui "es van concertar i als quals van admetre factures que no es corresponien amb serveis prestats, tal com apunta el magistrat el seu escrit. En el marc d'aquests fets, els responsables del consorci haurien cobrat comissions per l'adjudicació dels contractes i haurien interposat societats expressament constituïdes per defraudar l'administració, obtenint de l'erari públic el reintegrament de despeses personals i ocasionant d'aquesta manera a Turisme Jove un perjudici que superaria el milió d'euros, segons les investigacions practicades dins d'aquest cas.

Tots els delictes

En concret, sobre els encausats pesen els presumptes delictes de suborn, malversació de cabals públics, falsedat documental, prevaricació, negociacions prohibides a funcionaris i defraudació. A més d'Amengual, Gálvez i Gosálbez, el jutge ha decretat que continuï el procés penal contra l'empresari d'Injerjes de Paguera i exregidor de Calvià, Jesús García Oeo; el publicista Joan Rosselló; l'empresari Miguel Rigo; la companya sentimental d'aquest últim, María Auxiliadora Pérez; el constructor Marcos Pérez; els socis de Nàutica Aventura, Antonio Dols i Bartolomé Gayà; l'exsecretària general de la Conselleria de Medi Ambient, María de los Reyes Carbonell, i Juan Pedro Carbonell.

Al costat dels anteriors encausats es troben el constructor Antonio Tugores; el director executiu de Sáez Urios, Antonio Noguera; el publicista Manuel Carmelo; el llogater d'un local de Turisme Jove, Bernardo Carbonell; i els empresaris Matías Vidal; Llorenç Jaume; Pau Pujante; José Manuel Maíz i André José Villena, hoteler francès que segons les indagacions va facturar 120.000 euros al consorci diverses estades en establiments d'Alpe d'Huez (França) i Gandul (Portugal) que mai no es va arribar a realitzar. Per la seva part, la Fiscalia ha sol·licitat el sobreseïment de la causa respecte a María de los Reyes, Juan Pedro Carbonell, Bernardo Carbonell, José Manuel Maíz, Matías Vidal, Antonio Noguera i Joan Rosselló, si bé el jutge manifesta al seu escrit que aquesta qüestió es resoldrà una vegada hagin estat presentats els escrits d'acusació.

Es pot recordar que el cas es va iniciar l'agost de 2008, després de que la Conselleria de Juventud i Esports, que en la segona legislatura de Matas estava dirigida per la consellera Rosa Puig, detectàs irregularitats en la gestió del Consorci i demanàs els Serveis Jurídics del Govern que investigassin aquestes anomalies. Després de confirmar-les, l'Executiu autonòmic va posar aquests fets en coneixement de la Fiscalia Anticorrupció.