No hi haurà llicències per a ràdios digitals culturals

El Govern ha declarat desertes les freqüències per a emissores no comercials. La COPE, Onda Cero, Vocento i PRISA són alguns dels grups més beneficiats

TW
0

Una de les darreres accions del Govern de Francesc Antich ha estat resoldre el concurs per donar llicències de ràdio digital a les Balears. I ho ha fet declarant desertes totes les freqüències que s'havien reservat per a emissores "de caràcter cultural, educatiu i sense finalitat de lucre". Segons consta al BOIB, les úniques entitats que s'havien inscrit a la convocatòria per obtenir llicències sense afany de lucre no han arribat a la puntuació mínima necessària en l'apartat de la proposta tecnològica. S'hi havien presentat l'Obra Cultural Balear i dues associacions que hi estan relacionades: Voltor i la Xarxa 2015. Totes tres han tingut el mateix problema, atès que la proposta tecnològica requeria un mínim de 60 punts i just n'han assolits 38,1.

En concret, les tres entitats concorrien al concurs de llicències culturals i no comercials per emetre a Mallorca i a les Illes Balears sense desconnexions territorials. Per la seva banda, l'Obra també optava a una freqüència per a tot l'Arxipèlag, però amb desconnexions en cada illa, i la Xarxa 2015 aspirava a una freqüència local a Menorca.
Cap ens no s'havia presentat al concurs per a freqüències culturals no comercials de les Pitiüses, de manera que les dues llicències que hi havia en joc també han quedat desertes. Pel que fa als permisos per a emissores comercials, n'hi ha quatre que han quedat deserts: un a Mallorca i tres a Menorca. No hi havia optat cap empresa.
Els canals que depenen de grans grups de comunicació, com ara la COPE, PRISA i Vocento, són dels més beneficiats pel concurs, encara que altres d'àmbit més aviat autonòmic, com són Diario de Mallorca i Canal 4, també han aconseguit força llicències.

Concretament, Radio Popular, Uniprex i Radio Publi n'han rebudes per posar en marxa emissores autonòmiques. En canvi, Editora Balear i la SER podran obrir ràdios en l'àmbit de l'Arxipèlag que estaran obligades a fer desconnexions amb programació pròpia per a cada illa. A banda d'això, Editora Balear, Radio Popular, Uniprex, la SER, Canal 4, RTV La Veu de Mallorca, Das Insel Radio, Flaix Mallorca i Antena 3 han obtingut una freqüència insular per emetre a Mallorca. A Menorca, l'han assolida Editora Balear, la SER, Antena 3, Canal 4, Menorca Comunicación, Flaix Mallorca i RTV La Veu de Mallorca. Finalment, a les Pitiüses, s'ha concedit permís per emetre en ambdues illes al Diari d'Eivissa, a la SER, a Antena 3 i a Canal 4.

Per contra, Ibiza Global Radio, Das Insel, Ultima Hora Radio i Radio Publi no han aconseguit prou punts per obtenir llicències autonòmiques amb o sense desconnexió. A les Pitiüses, també n'han quedat fora Ràdio Eivissa, Ibiza Global Radio, Flaix Mallorca i RTV La Veu de Mallorca. L'últim Consell de Govern, que va ser divendres, aprovà la resolució del concurs de ràdios digitals. Tot el procés per concedir llicències just ha durat devers 8 mesos.