TW
2

Notícies relacionades

Convergència per les Illes hauria obtingut dos diputats en el Parlament balear si hagués aconseguit a les autonòmiques el mateix nombre de vots que assolí a les municipals que es feren el mateix dia. El suport de Convergència a les municipals fou de 17.362 electors en tot el conjunt de Mallorca, mentre que en el Parlament el partit de Josep Melià acumulava un total d'11.922 electors i se'n deixava 5.440 pel camí. La diferència entre els vots de les municipals i els resultats del Consell fou lleugerament inferior, de 5.350 vots.

Els hipotètics dos escons que hauria aconseguit Melià al Parlament provindrien un del PP i l'altre del PSOE, però no haurien capgirat els resultats a les urnes. Sí que permeten, però, interpretar que més de 5.000 ciutadans de l'Illa votaren candidats a batles de Convergència, però no apostaren pel líder del partit, Josep Melià, com a diputat al Parlament. Aquests ciutadans votaren en clau local, per la figura que representa el seu batle, regidor o candidat en el poble, i no en clau de partit. En comparació a fa quatre anys, Convergència ha perdut més de 16.000 vots respecte dels obtinguts per UM el 2007.

En alguns indrets, la diferència entre el Parlament i el municipi duplica el nombre de vots, com és el cas d'Alcúdia, on Convergència obté 767 suports per al Parlament i en canvi en guanya 1.393 a les municipals. A Porreres, la distància també és considerable: el partit de Melià obté 506 vots al Parlament, mentre que a les municipals el resultat supera més del doble, amb 1.053 electors. A Manacor, el transvasament de sufragis va dels 1.298 als 863 al Parlament. (Veure gràfic).

A pesar d'obtenir més suport a les municipals que al Parlament, Convergència presenta una clara davallada de gairebé la meitat de vots en els devuit pobles de la Part Forana on també s'ha presentat la Lliga Regionalista. En relació a les eleccions de 2007, UM obtingué un total de 15.392 vots en aquests vint municipis, mentre que en els actuals comicis el suport del partit de Melià se situa només en 7.331 vots i perd més de la meitat d'electors.
Aquest transvasament va a parar, en part, cap a la Lliga, que obté fins a 10.287 sufragis. La diferència, previsiblement, es repartí entre l'abstenció i el PP. Per exemple, a Pollença, UM obtingué el 2007 1.979 vots respecte dels 637 de Convergència el 2011 i la Lliga n'aconseguí 1.063.

Tot i que la Lliga guanya Convergència en vuit dels devuit municipis on es presentà, el suport que obté en pobles com Pollença -abans esmentat-, sa Pobla (866 vots respecte dels 222 de Convergència), Santa Maria (149 sobre els 59 de Melià) i Vilafranca (164 sobre 0) és la clau del perquè la Lliga copa la meitat de l'espai d'electoral que abans pertanyia a Convergència.